Arbetslinjen har medfört mänskligt lidande – det kan inte bortförklaras


Svar till Lars Beckman: Ignorant och felaktigt av Hemlin

Född i mitten på trettiotalet fick jag uppleva den fattigdom och höga arbetslöshet som fanns fram till efter krigsåren, men sedan också det bättre samhälle vi fick genom den solidaritet som fanns. Tyvärr har politiska företrädare de senaste trettio åren rivit allt som byggdes upp.

Arbetslinjen har medfört ökande fattigdom och mänskligt lidande, det kan inte bortförklaras. Anledningen är att det handlar om att tvinga människor i arbete, vare sig de kan eller inte, vilket skapat en märklig arbetsmarknad med osäkra anställningsförhållanden för inte minst de unga. Konsekvensen har blivit att allt fler drabbas av psykisk ohälsa, men dessutom att många tagit sina liv i förtvivlan över hur de blivit behandlade av Försäkringskassan.

Det är i tider vi nu får uppleva, invånarna upptäcker hur grundlurade de blivit. Inte bara pensionärerna utan även de unga som sporrats av de makthavande att låna och konsumera. Vad vi fått är en makaber uppvisning i hur ohållbara jobb skapats med en otrygghet där många inte vet om de får hoppa in och jobba ihop de pengar de behöver eller inte.

Den oro som finns hos många ekonomer är hur människorna skall kunna få pengar för att kunna överleva. Spanien har insett det och fler länder har börjat tänka i samma bana. Egentligen handlar det om invånarnas möjlighet till den rundgång av pengar som är nödvändig för att ett samhälle skall kunna fungera.

Det handlar om nödvändigheten att ha någonstans att bo och äta, vilket då sker med invånarnas egna pengar och skall därför inte ses som någon form av bidrag. Vad det går ut på är fördelningspolitik, men på rätt sätt. Nu måste även de svagaste grupperna dela med sig till de rika genom snåriga politiska beslut.

Om jag lever om fem år, Beckman, kommer jag att påminna dig om hur lite du visste om vad som sker vid en samhällsförändring. Det är vad vi står inför och de smarta maskinerna kommer att ställa till det så miljontals människor blir arbetslösa, kanske även du Beckman. Tobias Billström (M) anser det bevisat under den pågående krisen att riksdagsarbetet fungerar bättre med färre ledamöter. Ja, egentligen kallade han de nu överflödiga för latmaskar, men det uttalandet får stå för honom. För mig gav Billströms uttalande närande och tärande ett ansikte.

Sven-Erik Hemlin, gatuintellektuell

Fotnot. Med det här inlägget sätter vi punkt för Beckmans och Hemlins debatt för den här gångenarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar