Stina Nilsson har flyttat in i drömhuset: ”Är förälskad”


I mars slog en stor bomb ner i skidvärlden – Stina Nilsson byter sport. På Instagram meddelade sprintstjärnan att hon nu satsar på skidskytte.

Till sin hjälp tog hon tidigare skidskyttestjärnan Jean-Marc Chabloz som också anslutit till landslaget.

– Hon är den bästa jag haft hittills, sa han i april till SVT.

Då blev det 1 200 skott i veckan för Nilsson som funnit glädjen i den nya sporten.

– Jag är väldigt tacksam över att hon har det där drivet och orkat så mycket som hon gjort, för det är många timmar. Den tiden är otroligt värdefullt, det ovärderligt, säger tränaren till SportExpressen.

Nu har flera månader gått och Stina Nilsson har kommit i synk med resten av landslaget och känner sig som en i gänget.

– Jag är väldigt privilegierad att som nybörjade få komma in i det här gänget och direkt få proffstips på hur världens bästa skidskyttar gör det, det sätter jag extremt stort värde vid. Att jag får vara i den miljön och utvecklas tillsammans, säger 27-åringen.

”Det kommer hon att göra – jag är helt övertygad”

Från sidan av ser Jean-Marc Chabloz hur lagkamraterna hjälper varandra och delar erfarenheter.

– Jag tror det är en väldigt bra kombination där de sparrar varandra otroligt bra. Där Stina blir en extra boost för hela laget när hon kommer med sina erfarenheter, kanske mest taktiska delar och sen kan hon lära sig från de andra tjejerna i skyttet, säger han.

För att satsningen mot toppen ska lyckas krävs tålamod och lugn, menar Chabloz.

– Sitta lugnt i båten och kunna acceptera ett sämre resultat. Att det kanske inte går bra på alla lopp och vara beredd att parera ett dåligt resultat. Det kommer hon att göra, jag är helt övertygad om, säger han och fortsätter:

– Vi har alltid sagt att det är en långsiktig satsning och vi tänker två år framåt och kanske ännu mer, det finns ett OS om fem eller sex år också. 

Vad har Stina för styrkor i skyttet?

– Jag tycker hon har lätt att koncentrera sig, kunna fokusera. Hon är så van, det är en nybörjare men samtidigt har hon en elitkarriär på högsta nivå i bagaget redan. Då har man en liten extra fördel på den mentala delen. Jag ser att hon har förmågan att kunna fokusera på rätt saker och det är viktigt i skyttet.

Flyttat in i drömhuset: ”Det finaste jag vet”

Sprintexperten skjuter kanske inte 1 200 skott i veckan längre. Men OS-guldmedaljören har inte tröttnat på att stå och nöta på skjutvallen.

– Jag förstår att de flesta har skjutit i jättemånga år och kanske inte känner exakt samma glädje som jag gör. Jag är så himla nyfiken på den biten som kanske är en vana för de andra, säger hon.

Är det fortfarande lika kul?

– Ja nu har vi inte skjutit på några dagar, då känner jag att jag saknar det.

Parallellt med satsningen finns det en annan kärlek i Stina Nilssons liv just nu: det nybyggda drömhuset.

– Jag har precis flyttat in och jag är helt förälskad i det. Det ger mig jättemycket glädje och jag ser framemot att tillbringa mycket tid där. Mycket tid går åt till skidskyttet, men som sagt sätter jag jättestort värde vid att mitt hus har blivit klart och jag kommer att kunna vara där mycket.

Vad betyder det för dig?

– Det betyder jättemycket, speciellt nu när situationen är som den är, när man inte kan resa någonstans. Jag behöver inte åka till Gran Canaria eller någon annanstans för det är där jag helst vill vara. Att hitta ett paradis, och känna att det här är det finaste jag vet, det känns jättebra.

– Man kan säga att jag både är nykär i sporten och i huset.

LÄS MER: ”Kan bli en av mina farligaste rivaler”
LÄS MER: ”Ingen annan i världen gör det – hon är unik”expressen

Related posts

lämna en kommentar