Max Mosleys femtimmarsorgie med nazistsex skakade världen


Han gjorde formel 1 säkrare och hyllades för att vara först med att ta klimatfrågorna på allvar. Ändå kommer Max Mosley för evigt bli ihågkommen för något helt annat.

Femtimmarsorgien med fem prostituerade ägde rum i en källare i London. Lokalen var inredd som en tortyrkammare och akten filmades av en av kvinnorna. Hon kallade sig för Mistress Abi och skulle senare sälja filmen till flera engelska tidningar.

Skandalen slog ned som en bomb. Den utbildade advokaten Max Mosley hade offrat en karriär inom politiken för motorsporten. Då hans pappa Oswald under 30- och 40-talet lett det brittiska fascistpartiet och mamman Diana Mitford var en uttalad beundrare av Adolf Hitler klingade inte efternamnet särledes bra i politiska kretsar – men inom motorsporten var namnet Mosley inte lika bekant. Han klättrade tidigt i rang och blev snabbt en mycket populär ledare.

När han närmade sig de 60 satt han på ordförandeposten i FIA, det internationella bilsportförbundet som driver formel 1-tävlingarna.

Enligt källor till Times var ”Abi” som uppträdde i en Luftwaffe-uniform under orgien, gift med en anställd vid den brittiska underrättelsetjänsten. Hennes man som vid tillfället var toppspion tvingades lämna sitt jobb på grund av skandalen.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall men vi ställer höga krav på våra anställdas beteende både privat och professionellt. När någon inte lever upp till det så måste vi agera, sa en talesman för MI5 då.

Förnekade nazistiska inslag

Men det var inte superagenten som blev skandalens ansikte. Det var Max Mosley.

Mosley har alltid förnekat att leken haft nazistiska inslag och hävdar att den enda anledningen till att han talade tyska under den orgien var att flera av de prostituerade kvinnorna inte förstod engelska. 

Han menade också att sexorgien var en fälla gillrad av MI5 som på grund av hans namn och familjens historik ville tvinga bort honom från ordförandeskapet i FIA.

Mosleys teori har dock avfärdats av MI5.

Efter skandalen stämde Mosley tidningarna som rapporterat om incidenten. Tidningarna dömdes för att ha begått integritetsbrott när de hävdat att orgien haft nazistiska anspelningar.

Efter detta skulle Mosley vid flera olika tillfällen försöka få till lagändringar. Exempelvis ville han att tidningar på förhand ska informera personer vars privatliv de rapporterar om. Han var jobbade också aktivt för att förbjuda telefonavlyssnig.

Via rättsliga åtgärder lyckades han också stoppa Google från att visa bilder från skandalorgien i sin sökmotor. Dock går bilder från akten fortsatt att hitta via andra söktjänster.

– Google beter sig som rebelliska ungdomar. Företaget måste förstå att de är en del av samhället och acceptera ansvaret, har Mosley sagt.

Tung skandal

Skandalen tog motorvärlden och formel 1 hårt och samma år förbjöds Mosley att närvara på Bahrains GP. Samma sak skulle gälla tävlingar i Turkiet och Spanien.

Men det största slaget kom givetvis mot privatlivet.

– Vad vi gjorde är harmlöst när det sker mellan vuxna människor som är vid sina sinnens fulla bruk, som är med på det och vill göra det.

Men nyheten föll inte så väl hos hustrun Jean Taylor och de två barnen Alexander och Patrick.

– Jag kan inte föreställa mig något värre för en familj än att se den typen av bilder.

2009, året efter skandalen, tog då 39-årige Alexander sitt liv med hjälp av en överdos droger.

– Det är klart att skandalen gjorde saken sämre också för honom, säger Mosley till BBC.

2009 lämnade Max Mosley posten som ordförande för FIA. Han hade då suttit fyra mandatperioder och ville väljas för en femte, men Formel 1-stallet lämnade gemensamt in en protest som stoppade honom. De menade att hans rykte var skadligt för sporten.

LÄS MER: ”Sett folk dödas och deras kroppar slängda på taken”
LÄS MER: Scenerna som aldrig kommer att visas igenexpressen

Related posts

lämna en kommentar