Fästingsäsongen är i gång  – men TBE ovanligt i vårt område enligt smittskyddsläkaren


Fästingsäsongen är i full gång och pågår ända fram till höstmånaderna.

Enligt infektionsläkare Lars Wesslén, tillförordnad smittskyddsläkare, är risken att smittas av TBE i Gävleborg fortfarande väldigt liten.

– Ganska få fästingar bär på TBE-virus. Det är fortfarande en ovanlig åkomma att ådra sig här i länet, men det går att vaccinera sig.

Vissa apotek och hälsocentraler i Gävle samt vaccinationsbussar erbjuder vaccination till en kostnad av mellan 300 och 400 kronor per dos. För att få ett fullgott skydd behöver en vuxen, beroende på ålder, tre eller fyra doser.

I veckan köade folk på Fjällbackens parkering till en av de vaccinationsbussar som regelbundet kommer på besök.

Gävlebon Katarina Gunnarsson rör sig mycket ute i naturen och har länge tänkt vaccinera sig. Hon var på plats för att få sin andra dos.

– Nu när TBE kommit närmare oss kändes det som att det var dags, barnen är redan vaccinerade.

Enligt folkhälsomyndighetens siffror, konstaterades åtta fall av det fästingburna viruset TBE i Gävleborg under 2019 – en ökning från året innan då antalet var fem. Dessförinnan hade en eller två personer smittats per år.

I februari berättade tidningen att även gävlebor, efter Region Gävleborgs samråd med Folkhälsomyndigheten, i år uppmanas att vaccinera sig mot det fästingburna viruset TBE.

Främst gäller det personer i Gävle kommun som vistas i naturen där det finns risk för TBE-smittade fästingar. Det kan vara kustnära områden, vid sjöar, i skogen eller där det finns högt fuktigt gräs.

Enligt Lars Wesslén är det flera faktorer, såsom växtperiodens längd, vädret, antalet smittade fästingar och värddjur, som påverkar förekomsten av fästingar som bär på viruset. Men han tycker inte att man behöver vara orolig.

– TBE här i vårt område är jätteovanligt. Det man får av fästingar i Gävleborg är borrelia, ungefär var femte fästing har borrelia. Men har man varit ute i svampskogen är det viktigt att man tittar på sin kropp. Risken att smittas ökar ju längre fästingen sitter kvar.

Lars Wesslén rekommenderar en fästingborttagare gjord i metall med en ögla.

– Har fästingen suttit flera dagar och är uppsvälld är risken stor att den hunnit sprida en eventuell smitta.

Enligt Lars Wesslén sker ofta ett så kallat dubbelinsjuknande om man smittats av TBE. Först influensaliknande symptom som muskelvärk och feber. Efter några dagar går febern ner för att sen hastigt stiga igen och huvudvärk, illamående och kräkningar kan tillkomma.

De senaste tre åren har knappt 400 personer i Sverige smittats med det fästingburna viruset TBE varje år. Flest fall rapporterades från Stockholm och Västra Götaland. Vanligast är viruset i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter och runt Mälaren.

LÄS MER: Fästingviruset TBE har tagit sig över Dalälven

Borrelia och TBE

Ungefär hälften av alla som smittas av den mindre allvarliga bakteriesjukdomen borrelia får inga symtom och märker därför inte av sjukdomen. Borrelia läker ofta av sig själv men kan behandlas med antibiotika. Det vanligaste symtomet är en hudrodnad vid bettet som kan domna och klia. Borrelia kan också ge huvudvärk och värk som strålar ut i nacken, armarna, ryggen och benen. Det händer att sjukdomen sprider sig till nervsystemet och någon enstaka gång till lederna. Det kan då ta längre tid att bli frisk.

De flesta som smittas av TBE får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. Vanliga symptom är feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. För den tredjedel som blir allvarligt sjuk är symptomen bland annat hög feber, svår huvudvärk, kräkningar och ljud- och ljuskänslighet. Det finns ingen behandling för sjukdomen, infektionen läker ut av sig själv. Du kan däremot få vård för symtomen. Sjukhusvistelse kan behövas om du har fått en hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Källa: 1177, Vårdguidenarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar