Efter uppmärksammat kidnappningsdrama i Sandviken – här är 22-åringarnas straff


I dag föll domen gällande utpressning och kidnappning av en man i 30-årsåldern.

Två 22-åriga män döms för bland annat människorov, utpressning och övergrepp i rättssak. En 32-årig man som var åtalad för anstiftan till utpressning frias av tingsrätten.

Det var i början av april i år som 22-åringarna, mot hans vilja, förde mannen från Sandviken till hans lägenhet på Brynäs i Gävle. Där misshandlade de honom och stängde in honom i ett förråd i källaren.

Samtidigt hade de misstänkta männen telefonkontakt med offrets mamma och bonuspappa, som pressas på en stor summa pengar. Två av samtalen, där en av 22-åringarna pratar, finns inspelat hos polisen.

Anledningen till utpressningen ansåg åklagaren Arek Nowak vara att en 32-årig man hade beordrat dem, eftersom offret tidigare ska ha haft mindre skulder till honom. Något han inte kunde bevisa, eftersom 32-åringen friades från anklagelserna av tingsrätten.

– Det finns bevis som styrker att målsäganden har en skuld till honom. Om det finns ett skuldförhållande så kan det aldrig vara utpressning, har 32-åringens advokat sagt till tidningen.

En av 22-åringarna har erkänt misshandel, olaga hot, utpressning och övergrepp i rättssak i lägenheten, men har nekat till människorov och misshandel i Sandviken. Han döms dock på alla åtalspunker, även dem han förnekat. Påföljden blir fängelse i två år.

Den andra 22-åringen, som stod åtalad för samma sak, har hela tiden nekat till brott. Han dömdes mot sitt nekande till fängelse i ett år och fyra månader.

____________________________

De inblandade männen

Man, 32 år, Gävle.

Tidigare åtalad för anstiftan av utpressning. Friad från åtalspunkten.

Man, 22 år, ingen bostad.

Döms för människorov, mindre grovt brott, samt utpressning, övergrepp i rättssak, grov olovlig körning, rattfylleri, grovt rattfylleri, narkotikabrott vid två tillfällen. Påföljd fängelse 2 år.

Man, 22 år, Gävle.

Döms för människorov, mindre grovt brott, samt utpressning, övergrepp i rättssak, ringa narkotikabrott. Påföljd fängelse 1,4 år.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar