“Det är vännerna som varit fel”


I rättssalen satt de tre unga männen, två av dem 18 år och den tredje 19 år, med nedsänkta huvuden. Advokat Michael Hennel ställde frågor till sin klient.

– Hur kan en klipsk kille som du försätta dig i de här situationerna?

– Det är vännerna som varit fel och mina tankar har gått snett, svarade han.

– Du har varit häktad i tre månader. Hur har du mått? frågade advokaten.

– Det har varit den värsta tiden i mitt liv. Framförallt inser man vad det innebär att sitta inlåst.

Åtalslistan bestod av sexton brottspunkter. Mest uppmärksammat är de bilbränder som inträffade i Sätra i januari, men polisutredningen har inte lyckats binda de unga männen till majoriteten av bilarna.

– Några bilar har vi bundit dem till, påstår jag. En bil på Sätraängarna, fyra fordon på Vinbärsvägen och en bil i Bönan, säger åklagaren Peter Olofsson.

Hur har det varit för dig att bevisa åtalspunkterna?

– Det är en omfattande bevisning. Fyra brott som är på bar gärning och tre av dem är erkända. I övrigt är det teknisk bevisning och vittnen som knyter dem till brotten, säger Peter Olofsson.

För honom var det särskilt en av punkterna som var extra allvarlig, där två av männen ska ha varit delaktiga.

– Det är ett bostadsinbrott klockan tre på natten. Ett par i 70-årsåldern vaknar och blir attackerade av gärningsmännen som inte avbryter sin brottsliga verksamhet utan fortsätter trots att de är konfronterade av målsäganden. De kastade saker på den här mannen som genom sin kroniska sjukdom är rörelsehindrad, säger åklagare Peter Olofsson.

I det fallet ligger den tyngsta bevisningen i att de åtalade männens skoavtryck har säkrats i huset. Männen ska också vid ett annat tillfälle ha brutit sig in i en bostad, trots att boende varit hemma, för att stjäla bilnycklar.

I övrigt bestod åtalspunkterna av försök till rån på restaurangen Interpool, inbrott i ICA-butik, stöld genom inbrott i Gävle hamn, tillgrepp av fortskaffningsmedel och skadegörelse genom att elda bilar.

I sin slutplädering nämnde åklagaren Peter Olofsson sin oro för vad konsekvensen blir om de åtalade inte får ett kännbart straff.

– Tre hyfsat unga män kommer att lära sig att de kan fortsätta som de har gjort för nu vet de hur det går till, sa han och bedömde det totala straffvärdet till två års fängelse.

För advokaterna var i stället målet att undvika fängelse till varje pris. Enligt deras uppfattning var det totala straffvärdet cirka ett år, om deras klienter skulle dömas på samtliga punkter.

– Från mitt perspektiv är det bristande bevisning på många punkter där man sammanblandar händelser utan att ha stöd för det. Det vill vi att tingsrätten ska beakta, sa advokat Stefan Wallin efteråt.

I sin slutplädering lade han precis som de andra advokaterna mycket tid på att tala för att hans klient behöver stöd och behandling genom bland annat KBT, i stället för fängelsestraff.

– Till det ligger normal skyddstillsyn då man har kontakt med sin övervakare under en längre tid. Vi har utrymme och möjlighet att förändra de här grabbarnas liv till det bättre och helt ärligt så är jag av uppfattningen att i alla fall min klient är ärlig i sin önskan att förändra sitt liv, sa Stefan Wallin.

Domen kommer nästa fredag.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar