Anthony Martial har gjort succé – Solskjaer berättar hemligheten


Det är den 17 maj 2018. 

Didier Deschamps kliver upp på scenen och presenterar spelarna som ska göra det för Frankrike i VM. 

Anthony Martial blir inte en av dem.

Däremot blir det anfallare som Antoine Griezmann, Oliver Giroud och framför allt Kylian Mbappé. Tillsammans ser de till att Frankrike får de fira sitt andra VM-guld.

Lagets store stjärna blir den 19-årige Mbappé, det stora underbarnet som gör mål i finalen och fyra mål totalt i turneringen.

Tuffa år i Manchester United

Tre år tidigare var Anthony Martial den som var det 19-åriga underbarnet.

När Monaco sålde honom till Manchester United 2015 blev han den dyraste tonåringen någonsin. Priset var 36 miljoner pund – då 467 miljoner svenska kronor. 

– Jag känner ingen press. Jag vet att att det finns press men jag är redo för det, sa Martial till klubbens hemsida trots att han den senaste säsongen ”bara” hade levererat 9 mål på 35 matcher i Ligue 1 för Monaco.

Men press blev det – förstås – i Manchester United.

Det blev visserligen 11 Premier League-mål och ett mål mot Liverpool i debuten den första säsongen för Martial – men han var långt ifrån att leva upp till sin prislapp under sina första år.

När den dåvarande United-tränaren José Mourinho fick frågan om Martial presterat tillräckligt för att starta i januari 2017 fick journalisterna svaret att han ”presterat tillräckligt för att vara på bänken”.

Han var fel spelare på fel plats, menade FourFourTwo-krönikören Richard Jolly.

”Om man ser den stora bilden så kan Martial vara ett offer för omständigheter, fel spelare under fel tid”, skrev Jolly sommaren 2018.

Martial var som en symbol för det misslyckade Manchester United, tyckte Jolly.

”Martials historia känns som en liknelse för livet på Old Trafford nu. Den stora övergångssumman, upprymdheten över något nytt och glänsande innan något som aldrig sker. Känslan av att saker kunde och borde ha gått bättre.”

Men saker gick faktiskt bättre.

Gjorde sitt första hattrick

I slutet av juni i år nådde Anthony Martial en milstolpe i sin karriär. I Manchester Uniteds hemmamatch mot Sheffield United gjorde han sitt första hattrick någonsin och blev matchens ende målskytt när hans lag vann med 3-0.

Hans målform avstannade inte heller efter succén mot Sheffield. Ett par matcher senare prickade han in ett drömmål i krysset mot Bournemouth.

Målet innebar att han nådde 15 mål i Premier League och 20 mål totalt den här säsongen – något han varit långt ifrån tidigare.

Under sina fyra tidigare Premier League-säsonger har Martial gjort 11, 4, 9 och 10 mål.

– Jag är väldigt glad för Anthonys skull. Vi har jobbat hårt med att få in honom i boxen. Jag tror att det första målet var jätteviktigt för honom. Sättet han vände sig och satte själv i en position för att göra mål…, sa Ole Gunnar Solskjaer efter matchen enligt BBC.

– Han sätter sig själv i de lägena mer och mer. Han är i bra form.

Så vad är egentligen hemligheten bakom att Anthony Martial gått från en medelmåttig Premier League-anfallare till att börja bli en skyttekung på riktigt?

Solskjaer: ”Han har en fast position”

Manchester Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjaer tror sig åtminstone ha en del av svaret.

– Jag tror det handlar om att laget skapar chanser och att Anthony jobbar hårt, säger han till Goal. 

Solskjaer tror också att en viktig faktor är att han fått en fast position som ”nummer nio” längst fram i planen, även om han ibland skiftar tillfälligt med Marcus Rashford till vänster.

– Han har en fast position men då och då roterar han med Marcus Rashford.

Det låg bakom drömskottet i krysset mot Bournemouth.

– När han gjorde mål kom han in från vänster och curlade bollen i krysset, söger Solskjaer.

Med fem ligamatcher, semifinal i FA-cupen och slutspel i Europa League kvar att spela har Anthony Martial goda chanser att fortsätta tvätta bort stämpeln som misslyckad talang – och bli en symbol för ett mer lyckat Manchester United.

 

Fakta: Anthony Martial

Ålder: 24 (född 5 december 1995)

Position: Anfallare

Klubb: Manchester United

Matcher för klubben: 213

Mål för klubben: 68

Kom från: Monaco 2015expressen

Related posts

lämna en kommentar