“Alla klarar av att rida dem”


Runt om hela gården står islandshästar och hagarna sträcker sig så långt ögat kan nå.

Maria Berg har varit hästtjej hela sitt liv. I snart 30 år har hon bedrivit turridningsverksamhet med islandshästar. De första 20 åren bodde hon och maken i norra Hälsingland men när deras två döttrar, Jamila och Johanna, växte upp och flyttade följde föräldrarna med söderut.

Sedan sju år tillbaka bor de på Slätterne Gård, fem minuter västerut från Högbo Bruk.

Stallet är tomt, förutom en vacker, ståtlig hingst, det är Blainn som precis importerats från Island.

Han hälsar nyfiket och under den tjocka luggen skymtar en sprallig blick fram. Det är han tillsammans med stallets stjärna, Kvartett, som tillsammans med Maria är regerande svenska mästare i tölt, som ska ut på tur.

Vi kommer ut i natursköna Högbo. Maria pekar och visar. En gång, berättar hon, har hon tagit med en grupp till bruket, parkerat hästarna och köpt glass. Men det är inte dit vi ska i dag.

Bara någon kilometer från stallet möts vi av en hängbro som hämtad ur en saga. När de ståtliga hingstarna trippar över känns det som att vara en del av ett Ronja Rövardotter-äventyr.

Vi går längs med vattnet, över stock och över sten och solen tränger in mellan trädkronorna. Islandshästar kan lätt gå rakt genom skogen och är inte beroende av en slät stig, Maria kallar dem skämtsamt för skogsmaskiner. Livet känns underbart där från hästryggen.

Maria berättar att hon utbildat sig till terapeut och att hon jobbar med hästar i sitt behandlingsarbete. Integrationen med hästar kan vara hjälpsamt i terapiarbete.

Sedan coronaviruset ställt samhället på ända har den psykiska ohälsan också ökat. Hon märker att många upplever hästarna som fridfulla och rogivande.

– Det händer att folk kommer hit och glömmer alla sina bekymmer för en stund. Hästarna har den effekten, de lär oss att vara i nuet, säger Maria Berg.

Sommaren 2020 är året vi kommer att tvingas “hemestra” mer än någonsin när coronaviruset stoppar oss från att resa på semester i den utsträckning vi är vana vid.

Att rida islandshäst är en sådan aktivitet som kommer att fungera trots Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Det är en perfekt utomhusaktivitet där man inte rider i större grupper och där man håller en hästlängds avstånd från varandra.

– Tjusningen med islandshästar är att alla klarar av att rida dem. De är lätta att hantera och rida på i och med tölten. Dessutom är miljön som vi kan rida i helt fantastisk. Vi kommer att ta oss till platser som bara kan upplevas från hästryggen, som många inte visste fanns.

På sommaren kommer Maria att bedriva ridläger där barn och ungdomar får komma. I sommar försöker de planera så gått det går för att fortsätta tänka på att hålla avstånd och visa hänsyn i coronatider.

De som kommer för att rida kan sova över på familjens bed and breakfast. Förut erbjöd de även bed and box, då kunde man få ställa upp sin egen häst i stallet och få sovplats på samma gård som hästen står på.

Sedan förra året har familjen varit mer restriktiva med att ta emot andras hästar på gården i och med den risken som finns för smittspridning.

Minigrisarna och hundarna möter oss på den stora gårdsplanen när vi kommer tillbaka. Fölungarna viftar nyfiket på svansen i hagen och på avstånd hörs ett välkomnande gnägg.

I sommar kommer familjen att öppna upp ett trädgårdscrêperie, där man kommer att kunna köpa sig en färsk crêpe efter ridturen att njuta av under sommarsolen, med utsikt över hästhagarna.

Här kan du också rida turridning i Gästrikland i sommar:

Slätterne Gård. www.slatternegard.se

Ridning i vackra Högbo på islandshästar.

Turridning i Mackmyra. www.turridningimackmyra.se

Erbjuder flera olika turer med islandshästar i Mackmyra Bruk.

Stackbo islandshästar. www.stackboislandshastar.se

Strax utanför Valbo ligger Stackbo islandshästar som erbjuder turridning.

Sälängsgårdens islandshästar. www.salangsgarden.se

Turridning på islandshäst i Åbyggeby.

Basjkir Turridning. www.turridning.nu

Turridning i westernsadel på vackra Basjkirhästar i skogen på skjutfältet i Marma.

Anna Sophia Islandshästar. www.annasophia.se

Turridning på islandshästar i natursköna Mackmyra Bruk.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar