Utomhusbassängen på Vendelbadet i Örbyhus förblir stängd – öppnar tidigast sommaren 2021


Arbetarbladet har tidigare rapporterat om det interna badbråket mellan kommunpamparna i Tierp. Bråket resulterade i att kommunen tog över driften från Tierpsbyggen. Den artikeln slutade även med en cliffhanger som nu kommer besvaras.

Kommunens bedömningar är alltså klara. Det blir inget utomhusbad i år. Däremot har flera åtgärder tagits för att säkra badets framtid. Bland annat har det omfattande vattenläckaget börjat täppas igen och i nuläget har man lyckats minska läckaget med 40 procent.

Kommunen har dessutom tagit hjälp av en betongexpert för att se efter betongkonstruktions skick. Expertutlåtandet visar att konstruktionen är i normalt skick för sin ålder – och håller i 20-30 år till.

Underhållet av anläggningen ska även ha misskötts, enligt kommunens utredning.

– Om vi hade haft mer tid på oss, efter vårt övertagande av förvaltning och drift av badet, så hade vi kanske nått ända fram. Men dessvärre är läckaget fortfarande för stort för att vi, inte minst av miljöhänsyn, ska kunna hålla den stora utomhusbassängen öppen under den här säsongen, säger Tomas Hägg, kommunens kommunikationschef, i ett pressmeddelande.

Med en intakt betongkonstruktion innebär det att man kan fortsätta täta de resterande läckorna. Då är ett öppnade av utomhusbassängen sommaren 2021 realistiskt.

– Nu har vi tid på oss att åtgärda den stora utomhusbassängen som, om inga nya komplikationer tillstöter, kan vara öppen från nästa år under tiden fram till en möjlig nybyggnation, säger kommundirektör Randi Graungaard, i ett pressmeddelande.

Föreningen Utveckla Örbyhus Tobo Vendel ser positivt på kommunens besked.

– Det känns bra att Tierps kommun övertagit driften och att man påbörjat åtgärder av läckaget. Nu ser vi positivt inför framtiden och hoppas på en öppning nästa sommar, säger Isabelle Axelsson, projektledare i Utveckla Örbyhus Tobo Vendel.

Isabelle Axelsson gläds också åt kommunens beslut att ha en medborgardialog under projekteringen av en ny anläggning på badområdet. Det är nämligen något som Utveckla Örbyhus Tobo Vendel förespråkat under en längre tid.

Medan läckaget i utomhusbassängen åtgärdas kommer Vendelbadets inomhusbassäng ha öppet som vanligt under resten av sommaren och kommande vinterhalvåret.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar