“Skulle gå till hjälp till norra Syrien”


Shiyar Ali, som i över 20 år varit en restaurangprofil i Gävle och Sandviken, är också mycket engagerad i kurdernas kamp i Syrien. Som tidningen berättat är han Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret i den norra delen av landet som kallas Rojava.

Brottet som han nu åtalas för ska ha begåtts hösten 2017 och handlar om pengar som samlats in av Kurdiska Röda halvmånen i Tyskland och som skulle gå till hjälpinsatser i Rojava.

I slutet av oktober 2017 åkte Shiyar Ali till Köln för att ta emot sammanlagt 330 000 euro, omkring 3,9 miljoner kronor, som organisationen i Tyskland samlat in genom olika insatser, vid kurdiska bröllop och så vidare.

– Eftersom det inte går att göra banktransaktioner till Syrien, det finns inga fungerande banker, är det enda sättet att hjälpa de behövande där att överlämna hjälp på plats och det var det som insamlingsorganisationen hade bett mig att göra, säger han.

Shiyar Ali fick pengarna i en plastpåse inne på Kurdiska Röda halvmånens kontor och både han och kassören skrev på ett kvitto att han fått dem.

I väntan på att resa till Syrien tog han med sig pengarna tillbaka till Sverige och låste in dem i ett kassaskåp i Stockholm, i samma lokal som en kurdisk tv-kanal där han ibland brukar medverka i tv-program.

Några veckor senare gjorde polisen en razzia mot tv-stationen efter en anmälan från Skatteverket och fann då den stora summan i euro-sedlar i kassaskåpet.

– Hur otroligt det än låter var det en ren slump och polisen var där i ett helt annat ärende när de hittade de här pengarna, berättar Anders Gustafsson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Nu har han väckt åtal mot Shiyar Ali och brottsrubriceringen är näringspenningtvätt, grovt brott.

Näringspenningtvätt kräver inte att pengarna härrör från brottslig verksamhet, utan det som sedan 2014 är kriminaliserat är ett så kallat klandervärt risktagande.

– Det olagliga i det här fallet är transporten och förvaringen av en så stor mängd kontanter, säger Anders Gustafsson.

– Genom detta har han riskerat att hantera pengar som kan härröra från brottslig verksamhet, även om de också skulle kunna komma från en legitim verksamhet, förklarar åklagaren.

Shiyar Ali förnekar brott men är öppen med att han hämtat hem pengarna från Tyskland.

–Det är helt vanliga privatpersoner som skänkt pengar för att de vill minska nöden i norra Syrien och min roll i det här har bara varit att jag ska se till att de kommer fram. Den tyska organisationen har en bokföring som är godkänd av skattemyndigheterna, säger han.

– Det är klart att jag tycker att det är fel att jag anklagas för brott när syftet har varit att hjälpa människor. Det är väldigt stelbent. Men jag skulle göra om det tio gånger om om jag fick frågan. Jag ångrar mig inte.

Shiyar Ali har åkt med på många hjälpsändningar till Syrien sedan 2011 då kriget bröt ut.

– Vi har skickat ambulanser, brandbilar och mediciner och bidragit till en skola och ett hjälpcenter. De här pengarna skulle gå till sjukvård.

Straffskalan för grov näringspenningtvätt är fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Men vilket straff åklagare Anders Gustafsson kommer att yrka på kan han inte säga i nuläget.

– Det har jag inte bestämt än, det vill jag avvakta med, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar