“Nu har vi kvitto på att det inte blev så”


Victor Andersson och Therese Fahlström började leta radhus förra våren och fortsatte med det när coronapandemin slog till. De har hållit koll på prisläget och deras jobb har inte varit hotade berättar Victor Andersson.

– Vi har inte känt någon stor oro.

I maj föll de för ett radhus i Bomhus och dagen efter visningen skrev de kontrakt. Lika fort gick det att sälja deras bostadsrätt.

– Vi flyttar in den första september. Det blir kul att prova på radhuslivet, berättar Victor Andersson i telefon.

Hans Flink, analyschef på Svensk mäklarstatistik, säger att den befarade nedgången på bostadsmarknaden har uteblivit så här långt. Han tror att förklaringen är att hemmet har fått ökad betydelse under pandemin, i samband med hemarbete och mindre umgänge och aktiviteter på annat håll.

– Man har mer fokus på sin bostad. Därför tror jag att villamarknaden har fått ett uppsving.

Människor vill ha större för att kunna arbeta hemma även i framtiden tror Hans Flink. De varsel, permitteringar och ökande arbetslöshet som följt i pandemins spår syns hittills inte mäklarstatistiken konstaterar han.

I juni ökade villapriserna i landet, medan bostadsrättspriserna stod stilla.

Adam Forsström, fastighetsmäklare på Länsförsäkringars fastighetsförmedling, säger att efter de första veckornas inledande osäkerhet i mars kunde de se att det inte skulle bli en någon dipp.

– Nu har vi kvitto på att det inte blev så.

Enstaka har fått avstå på grund av att privatekonomin påverkats och det kan ha tagit längre tid med en försäljning, men annars har han inte märkt av den ekonomiska oron.

De har anpassat sin verksamhet efter folkhälsomyndighetens råd. Det finns möjlighet till videovisningar och privata visningar, något främst äldre valt, och de delar även upp visningarna, så att inte alla kommer samtidigt.

– Handsprit finns som regel, men det viktigaste är att dela upp visningarna, säger Adam Forsström.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar