Lasse Granqvist gör comeback i C More – berättar om långa uppehållet


Ledig sedan slutet av februari och inte en enda match som kommentator sedan Sverige spelade EM-kval mot Färöarna i november.

Lasse Granqvists pandemi-vår har varit annorlunda men nu är det äntligen dags för comeback. När svenska cupens kvartsfinaler spelas den 9 juni är han tillbaka i C Mores tv-ruta som programledare efter sitt längsta uppehåll någonsin.

– Oh ja. Semester har jag aldrig haft men jag hade sommarlov när jag gick i skolan. Sedan jag kom in i den här branschen 1988 har jag aldrig haft ett sånt här uppehåll, säger Lasse Granqvist.

Efter semifinalerna i svenska cupen jobbar han också med finalen den 30 juli. Sedan får han vänta till Nations League-spelet i höst.

– Det är en pokal som ska delas ut. Det kan nog bli rätt trevligt jämfört med den 6 december när pokalen ska delas ut i snöfall. Det blir den varmaste pokalutdelningen i svensk fotboll 2020, det tycker jag nästan man kan slå fast.

– Det ska bli härligt att få jobba med levande idrott igen. Vardagen har blivit ett lunkande nu men det ska bli skönt att få byta den här lunken, absolut.

Lasse Granqvist berättar om livet under pandemin

Lunken har skiljt sig mycket från en vardag med fotbollskommentering. Granqvist har försökt hänga med i allt som hänt.

– I början följde jag varenda presskonferens, inte bara de som var 14.00 utan i andra länder också. Jag försökte förstå vad som hände men det var fullkomligt meningslöst. Det enda vi säkert kan slå fast är att vi inte vet något säkert, säger han.

Hur har det påverkat ditt eget välmående?

– Jag tror att alla medborgare har blivit mer eller mindre berörda. Titta på gymnasisterna som inte fick någon examensdag och de som ska ut på arbetsmarknaden. Många har också anhöriga på sjukhus och anhöriga som gått bort.

Vad har han annars hunnit lägga tid på i lunken? Sina hundar kanske?

– De är gamla men vi kämpar på. Promenaderna går allt långsammare och till sist är det synd att kalla det för promenad när man går till en lyktstolpe och står där en stund. Det är inte så konditionskrävande, säger Granqvist.

Varje lördagsförmiddag är det också melodikryss hemma hos hans 88-åriga mamma i Solna.

– Har du en 88-årig mamma blir det ganska tydligt vad det innebär när hemtjänsten ställs in. Men det var hon själv som sa att hon inte ville ha det i början av mars, det finns en smittorisk. Hon läste spelet alldeles rätt, hon hade bra spelförståelse.

Lasse Granqvist hyllar Petra Svensson

Samtidigt som coronapandemin dragit fram över världen har Dplay tagit över C Mores allsvenska tv-sändningar. Lasse Granqvist har imponerats av kanalen.

– Jag har jobbat med många av de som är på Dplay och det är ingen överraskning att de gör bra sändningar. Jag har tittat mycket och är nöjd med det jag ser som tittare, säger Granqvist.

Han hyllar också kommentatorn Petra Svensson, som gjort samma resa som han själv och bytt radio mot tv.

– Jag tycker det är kul att hon tagit steget till tv, det är ett svårt steg.

– Jag har gjort det själv och jag tycker hon sköter det otroligt bra, hon har en väldigt skön röst. Hon har en bra stämma och hänger med i matchen på ett skönt sätt.

Samtidigt saknar han publiken mycket. 

– Om man ska hålla sig till det sportsliga har jag jättesvårt att se matcherna när det inte är någon publik. Det gör ont i själen.

– Jag frågade Tommy Åström (kommentator och programledare i Dplay) hur det är att jobba utan publik men han sa att han är så koncentrerad på det som händer. Vem har bollen, vad ska hända, repriser ska komma, kort ska delas ut och allt vad det är. Det är inte så stor skillnad när man jobbar som när man sitter hemma.

Men det känns som att alla accepterat läget ändå?

– Ja verkligen. Jag har tänkt ”går det verkligen så fort att ställa om?” Det gör det tydligen men det fattas en viktig komponent. Den svenska folkrörelsemodellen bygger på att medlemmarna äger verksamheten och nu får inte medlemmarna gå och titta.

 

LÄS MER: ”Jag kallar den för ett födelsemärke”
LÄS MER: ”Tackade honom, som jag aldrig gjorde när han levde”
LÄS MER: Ranking: 15 bästa spelarna i serienexpressen

Related posts

lämna en kommentar