Konkret påminnelse om avfolkningen – på fotoutställningar i Österfärnebo och Gammelstilla


Österfärnebo och sedan Gammelstilla. Egentligen skulle vi kanske ha inkluderat Edsbyn i vår roadtrip också, för att få med alla de tre delar av den här utställningen som visas i sommar. Men det kändes lite långt, och ligger ju också utanför Arbetarbladets utgivningsområde. Men i alla fall, Österfärnebo och Gammelstilla. Slingrande vägar genom skogar och regn.

Projektet “Växlingar” ställs ut på totalt sex platser i Gästrikland och Hälsingland under förra året och i år, och är en dialog om landsbygden mellan två fotografer och mellan två olika tider och kanske också mellan olika platser. Det är bara det att platserna är desamma, men frågan infinner sig i Österfärnebo och Gammelstilla – är en plats ens samma plats om allt som utspelar sig där hunnit förändra sig så radikalt under några årtionden.

Hälsingefotografen Hilding Mickelssons svartvita iakttagelser av livet på landet från mitten av förra seklet är fulla av liv och värme. Det är kor som sniffar på katter, det är barn på traktorer och vid vattenbrunnar och med krattor längs vägen, det är arbetslag som hjälps åt vid potatisskörden och det är byns åldringar som sitter på en trapp och ljuger för varandra. Det är platser för gemenskap.

Mot detta står Johanna Syréns bilder i skarp kontrast. Också hon är hälsingefotograf, född 1980, som reagerar över att hennes landskap konkret förändrats. På hennes färgbilder är gemenskapen borta. Ofta också själva människorna. Kvar är ruiner i förfall, nästan som rester av en tidigare civilisation. Lador vars tak rasar in och långsamt förvandlas till natur. En del av dem kanske vi passerar på den här konstrundan, i någon av alla de här skogarna som tar oss mellan utställningsplatserna, vad vet jag?

Johanna Syrén säger i en programskrift att det var när hon förstod att antalet jordbruk hade minskat med tre fjärdedelar sedan 1960-talet som hon bestämde sig för att börja dokumentera bönder och marker.

Sammantaget blir utställningarna en väldigt konkret påminnelse om avfolkningen av väldigt stora delar av Sverige, och väldigt stora delar av Arbetarbladet-land. Avfolkningen och avbesjälningen. Det blir så starkt att det nästan framstår som övertydligt, men inte mer övertydligt än vad det faktiskt är på de här platserna om man står där och tittar på dem. På det sättet är det helt dokumentärt om en samhällsförändring som tycks gömma sig fast vi har den mitt framför näsan. Kanske för att det lätt verkar mer lockande att rikta blicken mot vart urbaniseringens flyttlass blir av, snarare än de ekande tomrum som de lämnar efter sig.

Fotoutställning

Växlingar

Bondeliv i bild av Hilding Mickelsson och Johanna Syrén

Gammelstilla Café och Koversta gammelby

Utställningarna pågår till och med 2 augustiarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar