FRÖLUNDA: Joel Lundqvist vill behålla indianen: ”En krigare”


Frölundas symbol, en indian med grön, vit, svart och röd fjäderskrud, har varit omdiskuterad flera gånger tidigare och nu har debatten blossat upp igen. 

Frågan fick nytt liv i svallvågorna av Black Lives Matter och amerikanska motsvarigheter som NFL-klubben Washington Redskins och NBA-klubben Clevelands Indians har ifrågasatts för sina namn och loggor.

Frölunda har startat en egen utredning som ska vara klar i augusti – då fattas beslut om ett nytt klubbmärke och kanske även ett nytt namn.

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.Foto: HENRIK JANSSON

”En indian är en krigare”

Frölundas lagkapten och meste spelare genom tiderna, Joel Lundqvist, säger att han ”här och nu” vill ha indianen kvar.

– För mig står indianen för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat. Jag tycker att det har varit ett starkt varumärke, vi har haft framgångar i det – och för mig är en indian en krigare, nån som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det har varit ett passande namn att ha, säger han till GP.

Samtidigt säger Lundqvist om klubbens utredning:

– Jag vill ha helhetsbilden. Varför och hur de tänker, hur omvärlden ser på det, om det är ett stort problem och om många störs av det. Då får vi se vad det leder till. Men jag utgår från här och nu – och min ståndpunkt är positivt laddad. Indianen har stått för nåt positivt. Men utredningen kanske kommer fram till nåt annat – och då får jag omvärdera det. På sätt och vis är det tråkigt att lämna indianen.

”För mig står indianen för nåt positivt”, menar Joel Lundqvist.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Fick Hysén att se rött

För några år sedan blev Frölunda, precis som speedwaylaget Indianerna, anmälda till diskrimineringsombudsmannen (DO). 2015 ansåg en anmälare att deras symboler och namn var kränkande. 

Det fick bland annat fotbollsprofilen Glenn Hysén att se rött.

– Det är skrämmande, vad är det frågan om?! En indian, är det farligt eller? Jag förstår inte vad som är problemet. Det är en skitfin tröja, kan den inte bara få vara det? Chicago (Blackhawks, NHL-klubben) har också en indian som symbol, det är skitfina tröjor och jag förstår inte att det skulle vara nedvärderande, det är så sjukt att jag fattar ingenting, sa Hysén och fortsatte:

– Det går för långt, det är inte rimligt! Snart får man väl bara välja om man ska ha en gul, en blå eller en röd tröja. Inga märken eller symboler alls… Jag blir så trött, 18 000 gånger trött

Anmälan togs inte vidare eftersom det ansågs falla utanför diskrimineringslagens skydd.

 

LÄS MER: Frölunda om namnbyte: ”Följer utvecklingen”

LÄS MER: Frölundas svar: ”Kommer inte ta bort loggan”

LÄS MER: Frölunda DO-anmälda

LÄS MER: Hyséns ilska – efter anmälan mot Frölundaexpressen

Related posts

lämna en kommentar