Kritik mot lokala garnföretaget – utesluter kvinnor med stor byst


Hört talas om fenomenet Knit-along? Det är en gemensam händelse där flera personer stickar samma plagg samtidigt och hjälps åt utifrån instruktioner som finns tillgängliga på nätet. Ett perfekt tillfälle för ett företag att gratis marknadsföra sina produkter samtidigt som de skapar en community-känsla bland kunderna. Grundtanken är att alla ska kunna delta. Men vad händer när det inte passar alla?

Årets sommarkofta från Gävleföretaget Järbo Garn har väckt kritik bland konsumenterna. Anledningen är att mönstret endast går upp till storlek 128 i bystmått. Något som exkluderar många som skulle vilja sticka sin egna sommarkofta.

Som motreaktion har Erica Wheeler tillsammans med vännen Jenny Engelbrektson skapat Poddcasten och Instagramkontot “Fat fiber knits” där de behandlar favoritintresset stickning, men även lyfter frågor om normer och värderingar.

Tillsammans med några andra stickerskor har de även gått ut och öppet kritiserat Järbo garns sommarkofta.

– Det finns kvinnor som vill sticka den här koftan men som inte kan använda den. De är ju potentiella kunder som blir exkluderade och på så vis blir det ju en inkluderingsfråga, berättar Erica Wheeler.

Alla har en rätt att klä sig fint, även om det innebär att man får göra kläderna själva, utvecklar Wheeler och säger:

– Vi bestämde oss då för att starta vår egna sommar knit-along med ett mönster som går upp till 167 cm i bystmått. Vi är snart uppe i 160 deltagare.

Madelene Linderstam, social media manager på Järbo Garn, är förvånad över kritiken och beklagar det som hänt:

– I vanliga fall går alla Järbos mönster upp till 4 XL, men just den här koftan finns bara upp till 2 XL, säger hon.

Hur kommer det sig?

– Vi vill inte marknadsföra ett mönster som vi inte testat och vet sitter bra. När man tar fram mönster är det stort jobb med gradering och det tar mycket tid. Tyvärr prioriterade vi inte storlekar den här gången.

Linderstam tycker det är tråkigt att folk känner sig exkluderade:

– Det finns massor man kan göra för att göra koftan större. Till exempel kan man gå upp en stickstorlek eller modifiera koftan på annat sätt. Det här säger jag inte som en slags ursäkt, givetvis vill man ju att alla ska kunna sticka den utan att göra egna modifikationer, säger hon.

Hon lovar bättring och säger att det här är en engångshändelse:

– Alla mönster vi tillverkar ska gå upp till fyra XL.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar