Kjella klämdes fast mot en lastpall – nu får Sandvik böta 200 000


Enligt domen som fallit hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, så har Sandvik inte gjort tillräckligt för att informera sina anställda om hur man stannar en automatisk truck – vilket var det som klämde fast Kjella Åkerlund mot en lastpall. “Om man hade tillsett att instruktionerna informerades och efterföljdes så hade olyckan med hög grad av sannolikhet inte inträffat”, står det i domen som föll den första juli.

Som straff åläggs Sandvik att betala 200 000 i företagsbot.

Den 16 september 2019 inträffar olyckan som blir förödande för Kjella Åkerlund. Under nattskiftet på ämnesberedningen i Pressverk 62 på Sandvik hamnar han mellan en automatisk truck och en lastpall. Hans arbetskamrat kommer snabbt till undsättning och lyckas få loss honom.

Kjella Åkerlund får frakturer på bäckenet, en spricka på högra sidan och allvarligare skador på vänstra sidan och blir sjukskriven under en längre period. Han återvänder till jobbet i slutet av januari 2020.

När tidningen når Kjella Åkerlund blir han inte förvånad när han får höra att Sandvik tvingas betala 200 000 i företagsbot.

– Det här berör ju inte mig och spelar egentligen ingen roll, säger han.

Han betonar att det viktigaste för honom är att han är frisk och tillägger:

– Det är ju bra att företag blir straffade om de gör fel.

Ulrika Porath, pressekreterare på Sandvik Materials Technology, kommenterar domen från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål:

– Säkerheten är vår högsta prioritet. Vi delar åklagarens uppfattning att det kan ifrågasättas om de instruktioner som fanns för användning av AGV-stopp på den här aktuella arbetsplatsen varit tillräckligt implementerade. Sedan kan man diskutera om det handlar om straffbar oaktsamhet eller ej.

Hon tillägger även:

– Av hänsyn till de inblandade ser vi ingen anledning till rättslig prövning utan väljer istället att acceptera företagsboten på 200 000 kr.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar