“Helt galet, folk kommer in och skriker på oss”


Länsvaccinationer är ett företag som åker runt bland olika städer för att erbjuda vaccinationer. Några gånger i månaden kommer bilen till Sandviken, och då och då väljer företaget att parkera sitt fordon på Barrsätragatan, medan de äter på en restaurang i närheten.

– Det vi gör är att vi går in och äter på en kvart och sedan åker iväg. Vår bil är nio meter lång så vi kan inte stå på en vanlig parkering. Det där är en av Sandvikens bredaste gator så därför ställde vi oss där, säger Christian.

Förra veckan gjorde en privatperson ett inlägg på i en lokal Facebookgrupp, där beteendet ifrågasattes. Inlägget kommenterades flitigt och företaget fick stark kritik. Men enligt Christian Ahlgren har företaget rätt att parkera sitt fordon på Barrsätragatan.

– Det finns inga trafikförbudsskyltar där och vi har till och med pratat med en bilskollärare som säger att det är okej, säger han.

Så vad gäller egentligen?

För att ta reda på det ringde tidningen upp Lisa Hjälsten, trafikplanerare på Sandvikens kommun. Enligt henne kan hon inte se några hinder till att parkera på den aktuella platsen.

– I dagsläget finns det inget fog för oss på kommunen att ge oss ut och hindra dem från att parkera där.

Kan det inte bli ett problem om alla börjar ställa sina bilar där?

– Skulle det bli en situation där det blir problematiskt med parkerade bilar där får vi göra en bedömning och eventuellt se om vi kan förhindra det, säger hon.

Men i nuläget är det helt okej att parkera där?

– Vad jag kan se finns det inget hinder för det. Men du skulle kanske kunna kolla med VGU Trafikverket (väg och gators utformning) för att se om det finns några bestämmelser, säger hon.

Sagt och gjort, vi ringde upp Trafikverket för att ta reda på hur reglerna ser ut. Vi får tag i Kenny Dolleris, förvaltare på Trafikverket, och förklarar situationen.

– Det som är bestämt och krävs är att utryckningsfordon ska komma förbi. Utöver det finns det inte några andra krav, säger han.

Det berörda fordonet tar upp det mesta av körbanan. Är det ändå okej?

– Ja, det finns inga särskilda bestämmelser där. Bilar och utryckningsfordon kan ju svänga förbi och åka förbi även om de kommer över lite på den andra körbanan.

Är det då fritt fram att parkera längs hela Barrsätragatan?

Nja, inte riktigt. Enligt Lisa Hjälsten är det bland annat parkeringsförbud längs de östra delarna av Barrsätragatan, och på den södra delen av gatan, allt påvisat med parkeringsförbudsskyltar.

Christian Ahlgren på Länsvaccinationer ställer sig frågande till människors upprördhet på sociala medier och berättar att många också konfronterat dem när de parkerat bilen.

– Det är helt galet, folk ställer sig bakom bilen och tutar. En del kommer till och med in på restaurangen och skriker på oss. Det är helt vansinnigt, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att sluta ställa oss där, det kan du skriva. Vi kommer inte längre att stödja Sandvikens restauranger, när det blir ett sådant jäkla liv.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar