“Här är det brist på bostäder”


Bildextra i botten av artikeln.

Den här och föregående vecka har det varit ett mindre strukturerat dagkollo i byn. Tidigare har de haft varsin vecka musikläger och skapandeläger. Hedesundabon Irma Strömberg, nio år, är en av deltagarna. Hon visar upp ett pärlarmband som hon har gjort och den vita masken som de gjutit av hennes ansikte. Nästa steg är att måla den.

– Jag älskar att pyssla, säger hon.

Irma spelar även gitarr på kulturskolan på fritiden och har skrivit en egen låt. Hennes sommar bara rullar på med lägerliv.

– Jag har varit på musiklägret och förra kollot och det här. Sen har jag varit på ett till läger med golf också, berättar hon.

I en annan ände av gården har Alma, Nelly och Nova-Li satt ihop två fotbollsmål till ett fängelse. Deras lek går ut på att en är polis och ska fånga in tjuvarna.

När de lyckats spänna fast målen och tjuvarna blivit inspärrade kommer samtliga på att de missade en viktig del av leken. De måste ju bli infångade av polisen först! Med förväntansfulla glädjetjut sätter de igång jakten.

Under kolloveckorna har de haft 25 barn i åldrarna 6-13 år där, i första hand från Hedesunda och Gävle. De gör gipsmasker, mosaikplattor och pärlsmycken, badar, fiskar, spelar badminton, kubb och fotboll.

Skaparbyns framtid var osäker för ett par år sedan när Stiftelsen Hedesundavävarna inte längre hade medel för att klara av driften. En schweizisk välgörare gick in med en engångssumma som gjorde att finansieringen säkrades ett tag.

– Det är fortfarande inte helt löst med ekonomin, säger Matilda Orrling, som håller i trådarna till lägret.

– De i stiftelsen har tagit privata lån för att klara driften under sommaren. Därför får vi hitta på olika idéer för att få verksamheten att fungera. Nästa steg är att hyra ut till permanentboende.

LÄS MER: Här är eldsjälarna som räddar Skaparbyn: “Det känns som vi har hela byn med oss” (2019)

De har försökt att hyra ut Skaparbyns hus som stugor, men intresset för det har varit lågt. Matilda Orrling berättar att de nu överväger att hyra ut dem som permanentboenden i stället.

– Jag tror att det skulle vara intressant, särskilt här i Hedesunda, för att det är brist på bostäder.

De potentiella gästerna skulle kunna hyra någon av de fyra mindre byggnaderna och samsas om det stora köket i samlingshuset.

– Vi har vår verksamhet utomhus eller i det stora samlingshuset, så det skulle inte få någon effekt för oss.

Nästa sommar hoppas Hedesundavävarna på att arrangera läger under åtta veckor och det skulle i så fall hyresgästerna behöva förhålla sig till.

Under sommaren arrangerar de även drive in-rock n roll, då man kan parkera med sin bil med utsikt mot scenen där uppträdandet äger rum.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar