Första Gävlekrogen att tvingas stänga – skötte inte coronareglerna: “Generell trängsel”


Det var i fredags som kontrollerna gjordes, enligt Eva Jackson, sektorchef på livsmiljö Gävle. Under ett besök på Bilagan upptäckte då trängsel, på ett sätt som inte är tillåtet i coronatider.

– Det var närmare midnatt, som jag förstår det. Man ska då ha upptäckt trängsel vid baren, karaokerummet och en annan yta. Då togs beslutet.

Beslutet innebar att Bilagan inte tilläts ha öppet dagen därpå, på lördagen, och kommunen krävde att krogen skulle åtgärda problemen innan man kunde öppna igen. På lördagen tvingades således Bilagan att hålla stängt, men på måndagen togs ett nytt beslut, där Bilagan återigen tilläts öppna upp dörrarna.

– De återkopplade snabbt och vidtog de åtgärder som behövdes, så på måndagen togs ett nytt beslut och de får nu har öppet som vanligt, säger Eva Jackson.

Robin Sherdan är en av ägarna på Bilagan, och menar att man vill följa de regler som finns.

– De tyckte det var trångt vid baren så nu ser vi till att bara servera enstaka besökare i barområdet och resten genom bordsservering.

Vad har ni vidtagit för åtgärder?

– Förut ville de ha 90 centimeter mellan borden, nu är det en meter som gäller. Så vi flyttade isär borden ytterligare. Vi vill ju folkets bästa och därför ser vi alltid till att följa folkhälsomyndighetens uppmaningar.

Eva Jackson berättar också att ytterligare en restaurang besöktes av kommunens inspektörer på fredagen. Det handlar om Pinchos, som inte heller ska ha följt de regler som satts upp.

– På fredagen beslutades att också Pinchos skulle hållas stängd, men redan dagen efter hävdes det beslutet, säger Eva Jackson.

När vi pratar med Pinchos nekar de dock till att känna till beslutet. Vi hänvisas till Hassan Bozlak som inte vill kännas vid det.

– Det stämmer inte. De kom med en rekommendation om att vi skulle flytta bord. Inget mer med det, säger han.

Enligt Jasmin Engman, inspektör på miljö och hälsa på Gävle kommun, ska det dock ha handlat om en generell trängsel på Pinchos, som senare åtgärdades.

– De har personal som placerar gästerna vid borden, men när vi var där verkade inte det att fungera. Därför togs beslutet, säger hon.

Enligt en annan inspektör på miljö och hälsa, Emma Ahlström, berättar att beslutet kom efter det att Pinchos stängt på fredagen, och att det i praktiken skulle träda i kraft dagen efter. Men eftersom Pinchos kunde visa att ge genomfört åtgärder tilläts de alltså redan dagen efter att ha öppet.

Eva Jackson berättar att besluten kring Bilagan och Pinchos är de första i sitt slag i Gävle, men att folk inte ska vara rädda att besöka restaurangerna när de åtgärdat problemen.

– Om vi bedömer att de vidtagit rätt åtgärder får de ha öppet. Och då kan absolut folk känna sig trygga med att gå dit. Vi samarbetar nära restaurangerna och är noga med kommunikationen. Det är bra när de lyssnar på oss och vidtar rätt åtgärder.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar