“Beklagar att vården inte fångat de signaler”


Detta meddelar Region Gävleborg i ett pressmeddelande på onsdagen.

En 30-årig man från Gästrikland med missbruksproblematik sökte vård hos en psykiatrisk jourmottagning för sömnbesvär i februari 2019.

Mannen var patient hos psykiatrin sedan tre år tidigare, då han vårdades för depression. Han hade fått ett antal psykiatriska diagnoser som uppmärksamhetsstörning, ångestsyndrom och återkommande depressioner, skriver regionen.

Efter vårdkontakten i februari följde tre läkarbesök och fyra telefonkontakter från anhöriga till jourmottagning innan mannen begick självmord i juni 2019.

Anhöriga hade upplevt att mannen sa “konstiga” saker samt hade avvikande tankar och upplevelser, enligt regionen. Vid det sista läkarbesöket bedömdes dock självmordsrisken vara låg, och man ansåg att det inte fanns förutsättningar för tvångsomhändertagande.

Mannen erbjöds inläggning, något som han avböjde, skriver regionen.

– Jag beklagar att vården inte fångat de signaler som eventuellt hade kunnat förhindra denna tragiska utgång. Mina tankar går till anhöriga som försökt förmedla sin oro men där vården inte lyssnat tillräckligt. Fallet anmäls till IVO för en utomstående granskning, säger John Mälstam, chefläkare Region Gävleborg, i ett pressmeddelande om anmälan.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar