“Krävs för att tampas med de bästa lagen”


Utseendemässigt ser en sådan hall ut som ett jättelikt tält men utan tältpinnar som stomme. Johannes Siirtola jämför med Karlstad airdome som används för fotboll.

– De är ganska stora de här hallarna. Därför behöver man riva byggnader på idrottsplatsen, flytta belysning och sättas dit ny belysning i hallen. Dessutom måste man göra betongfästen i botten där hallen ska sättas fast, berättar klubbens materialansvariga Johannes Siirtola, som också är spelare i A-laget.

Bakgrunden till hallplanerna är de varma vintrarna de senaste åren.

– I vintras hade vi den överlägset högsta elkostnaden någonsin, den låg säkert på 600 000-700 000 kronor. Det går inte att bedriva ekonomisk hållbar bandy på det sättet, säger Johannes Siirtola

– Det kostar väldigt mycket att hålla aggregatet igång och kyla isen då det är plusgrader ute. Med en hall har du luften kall hela tiden och behöver inte kyla isen.

Föreningen har inrättat en arenagrupp med syfte att få till en ishall inom något år.

– Förhoppningen är byggstart efter kommande säsong och att hallen ska stå klar till säsongen 2021-2022.

Arenagruppen, där Johannes Siirtola, hans pappa Keijo och sportchefen Kent Hockman sitter, har tittat på vilken typ av hall som är lämplig i Skutskär.

Trion har övergett tanken på en traditionell hall i en byggnad som Relitahallen i Uppsala. Den lösningen blir för dyr. Inte heller tror man på att bara göra ett tak över isen. Taket skyddar mot regn och snö men stänger inte ute värmen.

Så nu är alltså planen att bygga en övertryckshall. Arenagruppen har anbud från tre olika leverantörer där alla lösningarna landar på cirka 15 miljoner kronor.

– Vi ska jämföra vilken av hallarna som är bäst.

Johannes Siirtola vill inte gå ut med namnen på de aktuella leverantörerna.

– Det vill jag nog vänta med.

När arenagruppen är klar med sin utredning lägger man fram den till styrelsen som avgör vilket anbud man ska ta. Därefter kommer en springande punkt – finansieringen.

– Föreningen kommer så klart själva att gå in med en ganska stor slant. Sedan är det en förutsättning att vi beviljas medel från olika fonder och att det finns externa finansiärer som kan gå in och hjälpa till.

Johannes Siirtola påpekar att 15 miljoner kronor är ganska lite pengar i sammanhanget i förhållande till vad man får.

– Hallen i Söderhamn gick på 60–80 miljoner kronor.

Skutskärs IF Bandy äger ispisten och ismaskinerna på idrottsplatsen. Kommunen äger marken samt alla hus utom två. Dessutom äger kommunen nuvarande belysning.

Måste ni förhandla med kommunen om någonting vid bygget?

– Det är klart att vi måste ha kommunens godkännande eftersom det är deras fastighet. Vi har ett sådant avtal att vi behöver ett godkännande om något görs.

Johannes Siirtola berättar att det är en annan typ av belysning i en övertryckshall jämfört med den som i dag finns vid bandybanan.

– I dag hänger belysningen på vajrar. I de här hallarna riktas belysningen mot taket i stället för mot isen. Eftersom det är en vit insida så lyser det upp hela hallen.

– Vi får ta en diskussion med kommunen om vem som ska bekosta att ta ned nuvarande belysning.

De tre senaste säsongen har Skutskärs damer varit i SM-final, med guld 2018 och silver de två åren därefter. Båda de finalerna har man fått stryk av VSK som har en hall.

Hur stor betydelse tror du en hall har för kommunen framgångar?

– En enorm betydelse. Om vi jämför med de klubbar på damsidan som varit framträdande de två-tre senaste åren som VSK och Villa Lidköping så kan de från augusti träna på stor plan på is, svarar Johannes Siirtola.

– Vi kan träna på stor plan från i bästa fall sista helgen i oktober. Sedan börjar säsongen i november och det är då man börjar spela om poäng.

Även Skutskärs landslagsmeriterade målvakt Ebba Fridlund tror att en hall kan lyfta laget ytterligare.

– Med tanke på hur vädret var förra säsongen och hur det påverkade isen och träningen, så är det nog tyvärr så att det kommer att krävas en hall för att tampas med de bästa lagen.

Ebba Fridlund påpekar att Skutskär ofta ligger efter i början på säsongen just med anledning av bristen på träning. Hennes erfarenheter att spela inomhus är givetvis att spelet inte påverkas av eventuellt blåst. Men det är också något annat som är speciellt i en övertryckshall.

– Jag personligen kan har lite svårt att se om det blir en hög boll som försvinner in i belysningen och taket. Det blir något som man får vänja sig vid.

– Sedan är jag så att jag tycker det är charmigt att spela utomhus. Jag spelar helst ute om det går. Det bästa hade varit att både ha en hall och en uteplan som i Sandviken.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar