Hur tänker ni om demenshemtjänsten, Älvkarleby kommun?


Till ledningen i Älvkarleby kommun, vård och omsorg

Ni har tagit beslutet att demenshemtjänsten ska avvecklas. Det skulle ha genomförts i februari i år men blev uppskjutet på grund av Covid-19. Ni sade då att det skulle ske till hösten. När vi personal har frågat hur det blir har vi fått svaret att det ligger på is till hösten. Vi har mejlat och begärt ett möte, men ingen har svarat oss.

Nu mitt i semesterperioderna har ledningen tagit beslutet att börja avveckla vår grupp. Hur i hela världen tänker ni? Tänker inte ni på våra brukare, anhöriga och personal? De som är på semester nu vet nu inte nu vart de ska ta vägen när de kommer tillbaka.

Vi i personalgruppen mår så dåligt, men vi gör vårt jobb.

Personalen

SVAR DIREKT:

Hej,

Det stämmer att vi planerade att göra demenshemtjänsten till en del av övriga hemtjänstgrupper med start tidigare i år, och att vi var tvungna att skjuta det på framtiden med anledning av covid-19. Där och då fanns det helt enkelt inte förutsättningar för att genomföra förändringarna på ett bra och säkert sätt. Nu är vi i ett läge där vi bedömer att förutsättningarna finns. Veckan före midsommar hade jag därför ett möte med enhetscheferna där vi gemensamt beslutade att sätta igång från och med 1 juni.

Jag kan bara beklaga om ni i personalen känner er förbisedda i den här processen, och jag har full förståelse för att det väcker frågor. Det besked jag kan ge är att var och en kan gå tillbaka till er arbetsplats precis som vanligt, och att ingen kommer att flyttas under sin semester. När en flytt blir aktuell kommer ni få information om det i god tid innan.

För brukarens del innebär det här inte några större förändringar, mer än att de får lära känna några nya ansikten. I vissa fall kan det hända att brukaren får en ny kontaktperson. Det beror på om kontaktpersonen valt att flytta med till den hemtjänstgrupp som ansvarar för det geografiska området där brukaren bor eller inte. Både brukare och anhöriga har sedan tidigare fått information om förändringarna, och inför flytten har alla anhöriga som berörs blivit informerade om när vi sätter igång och hur det ska gå till.

Enhetscheferna har haft dialog och samverkat med berörda fackförbund där de fått information om flytten och hur processen ser ut framåt. Under vecka 28 är fackförbunden inbjudna till ett uppföljningsmöte där vi utvärderar hur det första steget i processen har gått. I skrivande stund har fyra brukare flyttats, och i samband med uppföljningsmötet kommer vi sätta datum för när vi ska flytta resterande brukare.

Vänliga hälsningar

Lena Isokivelä, förvaltningschef omsorg, Älvkarleby kommunarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar