Bion i Sandviken varnar för bluff-sms – vill lura in dig i dyr fejktävling


Det var i fredags som flera personer i och omkring Sandviken fick sms:et med det till synes lukrativa erbjudandet.

Grand i Sandviken stod som avsändare och enligt ett av meddelandena som tidningen tagit del av fyller biografen år – och därav erbjuds kunder rabatterat pris på biljetter. Någonting som alltså är helt felaktigt.

– Det är beklagligt om folk tycker detta verkar stämma och man klickar sig in på det. Erbjudandet gäller inte och har ingenting med oss att göra, säger Björn Wallgren.

LÄS ÄVEN: Tomas Ledin hyrde hel salong – åt pappa Folke och hans vänner: “Så roligt att få se filmen”

I sms:et som skickats ut ombeds du klicka på en länk och enligt biografägaren kommer man då till en hemsida som inte alls har att göra med Grand i Sandviken. På hemsidan ombeds man fylla i uppgifter som namn och adress för att kunna delta i en tävling. En tävling som det kostar 799 kronor i månaden att vara med i.

Nu varnar därför Grand i Sandviken – som även polisanmält händelsen – sina kunder att över huvud taget klicka in på länken. Man vet i nuläget inte om någon lurats på pengar.

Flera kunder ska ha hört av sig samt fotat av bluff-sms:et, vilket Björn Wallgren är tacksam för.

– Det är ett fåtal som fått sms:et, som vi känner till. Det ska inte röra sig om en attack på våra servrar. Telefonnumren ska inte tagits från oss, säger han.

Kunder och biomedlemmar ska inte behöva vara oroliga för sina personuppgifter.

– De måste ha fått tag i numren via Facebook eller via nätet på något annat sätt, säger Björn Wallgren.

Trots att sms:en verkar ha gått ut under fredagen i förra veckan tar biografen det säkra före det osäkra och varnar för fortsatta bedrägeriförsök.

– Jag tror de brukar köra ut en dag så försvinner det sen. Men det är lika bra att vi har varningen kvar ett tag så att folk vet om att någonting är på gång.

Björn Wallgren ser allvarligt på händelsen och hoppas att ingen kund i Sandviken nappat på det falska erbjudandet. Han poängterar att biografen inte har personuppgifter tillgängliga och öppna för andra människor och företag att ta del av.

– Det här är jättetråkigt. Det blir som en stämpel för oss som företag som vi inte vill ha. Men alla telefonnummer och annan information är helt låst hos oss om man ligger kvar i vårt kundregister. Man behöver inte vara orolig, säger Björn Wallgren.

Börje Hjelm är förundersökningsledare på polisen i Sandviken. Han bekräftar att en anmälan inkom till polisen under måndagen denna vecka.

Anmälan har skickats från Björn Wallgren och ska just nu utredas av antingen Sandvikenpolisen eller polisens bedrägerienhet.

– Det är en okänd person som har skickat sms och utgett sig för att vara biografen. Det man kommer att göra till en början är att hålla förhör med biografägaren, säger Börje Hjelm.

Polisen vet inte så mycket mer om händelsen i nuläget. Man vet heller inte hur många som kan vara drabbade eller om någon person i Sandvikenområdet lurats på sina pengar.

– Brottet rubriceras som varumärkesintrång. Man har använt sig av biografens varumärke för att lura folk, vilket är ett bedrägeri i grund och botten, säger Börje Hjelm.

Förutom Grand i Sandviken ska flera biografer runt om i landet ha utsatts för liknande bedrägeriförsök. I grupper på Facebook framgår det även att flera privatpersoner har klickat sig vidare och betalat.

En kvinna uppger att han hon blivit av med 2 000 kronor.

Även om dessa sms och erbjudanden liknar de som skickats ut till biokunder i Sandviken kan polisen i nuläget inte svara om det finns några kopplingar.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar