Ryssland stängs av – Sidorova stoppas från Diamond League


Det ryska friidrottsförbundet fick en bot på drygt 45 miljoner kronor för flera dopingfall och skulle betala ytterligare 12 miljoner kronor till internationella friidrottsförbundet (World Athletics) i juridiska avgifter.

Men pengarna kom aldrig.

– Vi har gjort så mycket vi kunnat för att hjälpa det ryska friidrottsförbundet att komma tillbaka efter dopingproblemen, inte det verkar inte ha varit till någon nytta, säger Sebastian Coe, ordförande i World Athletics.

– Det ryska friidrottsförbundet sviker sina idrottare.

World Athletics skärper nu tonen mot Ryssland och deras idrottare kommer inte att vara välkomna att tävla i internationella tävlingar framöver, skriver The Guardian. Det innebär till exempel att Anzjelika Sidorova, som tog VM-guld i stavhopp förra året, är bannlyst när Diamond League startar i nästa månad. 

”Vilken jävla skam. Nästan fem år har gått sen OS i Sotji och vi har inte kommit framåt”, skriver Sidorova i ett inlägg på Instagram.

Bengtsson om Sidorova

En som också är besviken över beskedet är hennes svenska rival Angelica Bengtsson. Hon säger att ”det suger”.

– Mitt jobb är att hoppa så högt det bara går. Och då måste jag utgå från att mina rivaler är rena och att det är möjligt att slå dem. Jag kan inte tänka på något annat sätt, för då kan det uppstå en känsla av att någonting är omöjligt. Jag utgår från att Sidorova är ren och jag vill tävla mot henne, säger Bengtsson.

– Jag vill inte vinna någonting och efteråt höra att det hade kunnat sluta annorlunda om hon hade varit med.

Vad säger du om att Ryssland gjort den här missen?

– Jag vet inte exakt vad som har hänt, så det är svårt att säga något om det. Men jag förstår att Sidorova är förbannad, för hon vill ju tävla.

Enligt The Guardian har det ryska friidrottsförbundets ordförande Jevgenij Jurtjenko förklarat att de inte kunnat betala miljonräkningarna på grund av ekonomiska problem som uppstått efter coronapandemin.

Diamond League startar den 14 augusti med en gala i Monaco.

 

LÄS MER: Efter karriärerna – här är Beckhams lyxliv
LÄS MER: Daniel Ståhl sågas hårt av tränaren: ”Förbannad”
LÄS MER: Håller sig isolerad hemma: ”Går inte ut längre”

Armand Duplantis ställdes mot världsstavhopparna Lavillenie och Kendricks

expressen

Related posts

lämna en kommentar