“På sikt tror jag att det blir en trasig människa”


Pernilla Eriksson har varit polis i 13 år. När hon får läsa artikeln om Annika, som tycker om att sälja sex, blir hon förvånad.

– Även om hon är lycklig här och nu, hur mår hon om tio år när hon har gått igenom allt det här? Hur kan hon ha ett fungerande samliv med en egen partner? På sikt tror jag att det blir en trasig människa.

Varför tror du det?

– För det är inte sunt att utsätta sig för en massa främmande män. Jag tror att det är en skadad själ där inne som söker efter något. Man mår inte bra i grund och botten, säger hon.

Att föreningen Fuckförbundet, med 120 sexarbetande medlemmar, delar Annikas uppfattning förändrar inte Pernilla Erikssons bild av prostitutionen i Sverige.

– Jag tror att de kvinnorna är väldigt manipulerade på något vis.

En stor andel av de prostituerade i Sverige kommer från andra länder. Hur många av dem som säljer sex på grund av fattigdom eller som lurats och utnyttjas är svårt att säga, enligt Pernilla Eriksson.

– Sitter man med fem barn som svälter tar vilken kvinna som helst till de åtgärder som krävs. Någon liten procent finns som gör det frivilligt, men för den stora majoriteten är det fattigdom som tvingar dem till det.

Förra året dömdes 266 män i Sverige för att ha köpt sex, enligt en kartläggning gjord av Sveriges Radio.

I Gävle har poliser genom annonser på internet spårat upp prostitution och tagit sexköparna efteråt.

– Då tar vi telefonen i beslag och hittar bevisning där hur han kontaktat kvinnan. Ofta finns sms-konversation och vilken tjänst han vill ha, hur mycket pengar och vilken adress han ska komma till.

Som rutin underrättar polisen fastighetsägaren. Om det sedan fortsätts säljas sex där riskerar fastighetsägaren att dömas för koppleri. Om en kvinna sålt sex i sitt hem riskerar hon alltså att vräkas.

– Blir man vräkt har Sverige fortfarande ett socialt skydd. Man får möjligheten till att få ett annat arbete och hjälp, säger Pernilla Eriksson.

Hon upplever att polisen efter tillslagen ofta får en bra kontakt med de som säljer sex.

– De vet att vi inte tar deras pengar och att polisen inte kommer göra dem något ont. Ofta berättar de vilka män som varit där och kan identifiera dem genom foton.

Däremot är det sällsynt att polisen kan bevisa någon koppling till en eventuell hallick, alltså någon som medverkar till prostitutionen.

– För att kvinnorna kan råka illa ut. Men vi misstänker ofta att det finns en hallick i bakgrunden som tar pengarna och kontrollerar dem. Hon kan också vara fråntagen sitt pass så hon inte kan ta sig härifrån.

Anledningen till att polisen inte beslagtar sexarbetarens pengar är att det inte är olagligt att sälja sex. Om det däremot går att bevisa en hallicks roll i sexhandeln kan pengarna beslagtas.

Pernilla Eriksson tror att Gävlepolisen bara skrapar på ytan kring sexhandeln.

– Vi får inte tillräckligt med tips. Om jag kollar på hemsidorna där det förmedlas sexköp kanske det inte finns annonser från Gävle, men jag vet att det förekommer prostitution överallt här.

Hon hoppas att fler utsatta kvinnor i framtiden aktivt vågar söka upp polisen och be om hjälp

– Det är väldigt sällsynt att de gör det, säger hon.

I Sverige har det gjorts nio större befolkningsstudier kring omfattningen av prostitution. Åtta av dem visar att en betydande majoritet av svenskarna som någon gång sålt sex är män.

LÄS ÄVEN: Annika säljer sex: ”Jag är inget offer utan mår hur bra som helst”

LÄS ÄVEN: Fler män än kvinnor prostituerar sig i Gävlearbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar