“Man måste fortsätta med restriktionerna”


Drygt 2 800 prover har tagits under de snart två veckor som gått sedan alla med symtom kunde testa sig. Andelen som visat sig bära på coronavirus har nu sjunkit. Den låg på måndagen på tolv procent, efter att i torsdags i förra veckan ha legat på runt 20.

– En förklaring kan vara att folk som vill testa sig inte har så mycket symtom, säger Lars Wesslén, som säger att det är för tidigt att dra några slutsatser när provtagningsmöjligheten inte varit i gång längre.

Häromdagen berättade tidningen att smittspårning pågick på Gävle sjukhus efter att en anställd gått till jobbet i juni med symtom som inte var vanlig förkylning utan covid-19. Lars Wesslén vet inte resultatet av den, men säger att det hänt vid fler tillfällen.

Har ni haft några utbrott på vårdavdelningar?

– Det har vi haft, där det har varit mer än en som är smittad, men jag vill inte peka ut några ställen.

De är tydliga med att alla som känner sig det minsta sjuka ska stanna hemma. De gånger det visar sig att någon anställd eller patient har varit smittad, med eller utan symtom, smittspårar de för att förhindra spridning.

Smittspårningsenheten, som inte hann med när den allmänna testningen började, är nu i kapp.

Antalet konstaterade covid-19-sjuka på sjukhus fortsätter att minska, men än är faran inte över poängterar Johan Kaarme, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Vi har sett hur extremt fort smittan kan sticka iväg.

I mars-april ökade den en period snabbare i länet än den gjort i norra Italien och i Tyskland sågs samma utveckling nyss.

– Så ja, man måste fortsätta med restriktionerna, hålla distans, stanna hemma om man är det minsta sjuk och tvätta händerna. Det är viktigt att folk mäktar med det. Kan vi hålla smittan i schack är det jättebra.

Medan patienterna blivit färre i Gävle och Bollnäs ser det annorlunda ut i Hudiksvall.

– I Hudiksvall är det fortfarande många sjuka och en hög belastning, säger Johan Kaarme.

På måndagen låg 18 patienter inlagda där med konstaterad eller misstänkt covid-19, varav en på intensiven.

Sammanlagt har nu 134 personer nu avlidit i länet.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar