De gamblar med klubbens existens


Matchen mot Djurgården blev HIF:s sjätte raka utan seger. Ännu en helt okej prestation men utan full utdelning. Det har varit många sådana nu, och Mellberg håller envetet fast vid sin strategi.

Andra krisande lag hade slängt in centertanks som enbart stångas och bökar. Man hade spelat med yttrar med främsta uppgift att stänga sina kanter, försvarare som skickar långt varje gång de vinner boll.  Det gör ofta att man får vad man förväntar sig och att man får det i match efter match, i situation efter situation. Det är inte snyggt, inte speciellt roligt, men stabilt och mer förutsägbart. För Helsingborgs IF hade det rimligtvis inneburit en elfteplats år efter år.

HIF-ledningen verkar inte speciellt speciellt sugen på det.

För i så fall hade inte Olof Mellberg anställts. Han har högre ambitioner, så väl spelmässiga som resultatmässiga. Det har han visat tydligt genom karriären.

Och i så fall hade inte truppen byggts så som den gjort. En offensiv med spelare som Max Svensson, Armin Gigovic, Rasmus Jönsson och Alex Timossi kan inte och ska inte försöka mala ner motståndet med ren urkraft. De ska inte ge det man förväntar sig, de ska göra det oväntade.

De är lirare, och för lirare är högstanivån högre än för brunkarna. Men lägstanivån är också lägre. Helsingborgs IF spelar med en svårighetsgrad som är så pass hög (ja, jag pratar om Ravy Tsouka som gav bort bollen inför Djurgårdens 1-0), och marginalerna så pass små, att det kan gå åt skogen rätt ofta. HIF gamblar, och inget fel i det. Utdelningen kan bli stor.

Och de flesta ser väl hellre än händelserik och välspelad 2-2-match än en grisig 0-0-historia?

Olof Mellberg har spänt fast ena änden av linan högst upp på Olympias södra läktare. Den andra änden är knuten på den norra. Och där uppe balanserar spelarna. Det blåser något kopiöst, någon vajar till. Armarna rakt ut för att hitta kontrollen igen, stående på en fot.

Kanske tar de sig över, då ska vi stå där, lyfta våra hattar och applådera. Men oj så långt ner det är till marken.

Skulle föreningens ekonomi klara av en till degradering till superettan?

Det är långt från säkert.

LÄS MER: Djurgården föll ihop hemma mot jumbonexpressen

Related posts

lämna en kommentar