“Alla erbjuds jobb hos Stora Enso”


Sammanlagt jobbar 23 personer i utlastningslagret där Stora Ensos slutprodukter i form av fluffmassa i rullar och pappersmassa i balar lastas för transport med lastbil eller tåg.

– Det som lastas i container går med tåg till Gävle hamn för vidaretransport ut i världen med båt. En liten del av det som går iväg med lastbil ska till kunder i Sverige, resten åker vidare till andra europeiska länder, säger Mattias Jähder som är supply chain manager på Stora Enso Pulp i Skutskär.

Verksamheten i utlastningslagret har i tio års tid varit utlagd på entreprenad och under de senaste åren har entreprenören varit Yilport som också är operatör i Gävle hamn.

Snart går kontraktet ut och då passar Stora Enso på att “plocka hem” verksamheten.

– Alla anställda erbjuds tjänster hos oss istället. De som tackar ja börjar 1 oktober, säger Maria Knuts som är kommunikatör på Stora Enso.

De 23 berörda informerades om förändringen i fredags. Beskedet fick ett positivt mottagande, enligt Tommy Claesson som är ordförande för facket Pappers i Skutskär.

– Tack vare ett hängavtal har Yilports anställda kunnat vara medlemmar hos oss. Att de nu blir Stora Enso-anställda betyder mycket för gemenskapen och tillhörigheten, säger Tommy Claesson.

I anslutning till fabriken i Skutskär har Stora Enso också en egen hamn. Den sköts av företaget Skutskärs hamn och logistik AB och används mest för att ta emot fartyg som lossar ved och kemikalier.

Endast undantagsvis lastas båtarna med produkter som ska gå på export.

– De stora fartygen vill inte gå in i småhamnar, därför skickar vi det som ska transporteras med båt till Gävle hamn, säger Maria Knuts.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar