Tommy Engstrand om stilla livet och sorgen efter vännerna


Den här dagen i början av juli skiner solen över Stockholm.

– Jag njuter av värmen. Jag flyttar mig mellan mina två balkonger. Jag älskar verkligen solen och värmen, säger Tommy Engstrand.

Han som guidat oss genom allt från Björn Borgs fantastiska tenniskarriär, till Tre Kronor och fotbollslandslaget, fyller 81 år senare i höst.

– Jag har varit lite krasslig, jag åkte på en förkylning för nån vecka sedan, men nu är jag pigg igen, säger Tommy Engstrand.

Han tillbringar den mesta tiden av sitt liv hemma i sin lägenhet på Gärdet i centrala Stockholm.

– Jag sitter här internerad. Men det är en väldig tur att gubben har två balkonger att sitta ute på. Det ger mig en viss frihet ändå.

Tommy Engstrand har dragit sig tillbaka efter att att ha stått i offentlighetens ljus i över fem decennier.

Lider av sjukdomen kol

Han är en av våra mest klassiska och folkkära kommentatorer och programledare i radio och tv.

I dag lider han av sjukdomen kol som gör att hans lungkapacitet är försämrad.

– Jag orkar inte lika mycket numera som jag gjorde förr, men än så länge hänger gubben med, säger Tommy Engstrand och skrattar. 

– Jag måste ta det extra försiktigt nu när pandemin är över oss.

Hur ser en dag ut för dig?

– Är det sol sitter jag ute så mycket jag bara kan, jag läser böcker och tidningar, snackar i telefon och tittar på tv. 

Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Tommy Engstrand tackar sin dotter Anna, 55, som hjälper honom i hans vardag.

– Anna är helt underbar. Jag blir gråtmild över hur mycket hon ställer upp för mig. Hon ska komma i dag med, bara om några timmar. Hon handlar mat, hjälper mig att städa och ser till att jag mår bra.

Anna Engstrands son heter Felix och är 18 år.

– Han är en av mina bästa polare. Han börjar bli en stor grabb nu. Jag är en mycket stolt morfar, säger Tommy Engstrand. Jag och Felix snackar nästan bara engelsk fotboll och NHL-hockey när vi hörs över luren.

Vilket håller du på England?

– Wolverhampton, det är en lång historia som började redan 1949. Jag, Lars-Gunnar Björklund och några andra polare häckade utanför hotellet på Drottninggatan där England bodde, de skulle möta Sverige i en landskamp. Vi jagade autografer.

Billy fixade autografer

Hur gick det?

– Väldigt bra, det kom ut en kille i blå kavaj från hotellet och sa till oss åtta, nio grabbar att följa med in. Han såg till att vi fick autografer av alla spelare och ledare. Det visade sig att killen i den blå kavajen var Billy Wright, Englands lagkapten. Han spelade hela sin karriär i Wolverhampton och gjorde 105 landskamper, säger Tommy Engstrand.

Hur följer du den svenska fotbollen?

– Jag är djurgårdare in i själen och har sett två matcher hittills. Det har inte sett så bra ut, med 5–0 på Kalmar senast var ändå glädjande. Men så goda gudar finns det väl inte att vi ska kunna bli mästare igen.

Coronapandemin har gjort att matcherna spelas utan publik.

– Det går att lira utan åskådare, men jag tycker inte att det är samma attraktion. Men man får helt enkelt vara glad att idrotten har kommit igång igen.

Tommy Engstrand började som skrivande reporter. Han slog igenom på Radiosporten innan han värvades till tv-världen där han arbetade för en rad kanaler.

Engstrand är en av Lennart Hylands pojkar.

– När Lennart Hyland var som bäst var han en världsreferent. Vi hade en enorm redaktion med Åke Strömmer och Lars-Gunnar Björklund. Den var rent enastående, säger Tommy Engstrand.

Lars-Gunnar Björklund.Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS CHARLOTTE BRUNZELL

Nu är många av hans barndomskompisar och nära vänner borta.

– Det är så sorgligt. Lars-Gunnar Björklund och Bosse Gentzel, som var min chef på Radiosporten, gick bort senhösten 2012. Och nu under våren har mina polare Björn Gyllenberg, Lasse Sandlin och Fredrik Hyland gått bort. Det är så ledsamt och hemskt när gamla kamrater som jag känt nästan hela livet inte längre finns.

Särbo med Birgitta

Hur ser du på din yrkeskarriär?

– Jag har fått uppleva så mycket. Jag är stolt och glad och fick resa över fem kontinenter och arbeta med stora matcher och mästerskap. Men det kostade mig två äktenskap också.

Har du någon kärlek i dag?

– Ja, jag och Birgitta håller ihop. Vi är särbos men under våren och försommaren har vi inte träffats så mycket på grund av pandemin. Hon är försiktig och vet om mina förutsättningar. Just nu har vi ett telefonförhållande. Vi har bara setts några gånger under de senaste månaderna.

När träffade du Birgitta?

– Första gången 1969, men sedan gick det 35 år innan vi blev ett par 2007.

Hur ser du på framtiden? 

– Jag blir 81 bast senare i höst. Jag ska inte klaga allt för mycket. Jag tänker hänga med ett tag till.

Tommy Engstrand håller på Djurgården

Namn: Tommy Engstrand.

Född: 30 september 1939 i Stockholm.

Bor: Gärdet i centrala Stockholm.

Yrke: Pensionerad radio- och tv-journalist.

Familj: Särbon Birgitta. Dottern Anna och barnbarnet Felix.

Karriär: Började som skrivande reporter, slog igenom på radiosporten innan han värvades till Sveriges radio och senare till tv-världen där han arbetade för en rad tv-kanaler.

Favoritlag: Djurgården.

Svenska idrottsfavoriter: Björn Borg, Ingemar Stenmark, Ingemar Johansson, Sixten Jernberg, Pernilla Wiberg och Therese Alshammar.expressen

Related posts

lämna en kommentar