Syskonpar i Sandviken ska ha blivit slagna med tillhyggen – har placerats på fosterhem


Beslutet om omedelbart omhändertagande togs initialt av ordföranden i individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandvikens kommun i början av maj. Det får en socialnämnd i en kommun göra om det anses sannolikt att en person under 18 behöver få vård med stöd av LVU.

Förvaltningsrätten i Falun prövade det beslutet och fastställde sedan omhändertagandet, åtta dagar efter nämndens beslut.

Nämnden började utreda barnens missförhållande efter att det äldre syskonet, i skolan, pratat om vad hon och hennes yngre bror utsattes för.

Det äldre syskonet berättar, under utredningen, att föräldrarna har slagit dem vid upprepade tillfällen med bland annat en särskild pinne och en sko. Hon säger att det ska ha gjort mycket ont när pappan slagit henne, men att det aldrig kommit något blod.

De ska ha blivit utsatta för allvarligt fysiskt våld av föräldrarna och ska dessutom ha stängts in i ett litet mörkt rum när de varit högljudda.

Hon berättar vidare att hon, när pappan har slagit henne, försökt krypa upp i en fåtölj och dra upp benen mot bröstet som skydd. Men att pappan då ska ha slagit henne på de delar av kroppen som hon inte förmått skydda.

Det yngre syskonet ska ha sett våldet och berättar att han också ska ha blivit slagen av pappan.

30 juni kom så domen, från förvaltningsrätten i Falun, om att barnen omhändertas enligt LVU.

Föräldrarna hävdar att barnen ljuger. Men förvaltningsrätten bedömer att föräldrarna inte har kunnat redogöra för varför barnen skulle göra det.

21 juli vinner domen laga kraft.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar