Guro Pettersen har haft 12 hjärnskakningar: ”Fått okej från läkarna”


– Kan du ringa ringa om tio minuter i stället? Jag spelar in en video till min TikTok. 

TikTok alltså, berätta mer! 

– Jag jobbar lite med sociala medier som Instagram och Facebook och tycker att det är kul, men det är inget jag lägger mycket tid på. 

Guro Petterson har inför den här säsongen valt att skriva på för Piteå, trots bud från flera Champions League-lag. Målvakten höll nollan när Umeå besegrades i premiären. 

– Jag var sugen på att prova något nytt och Piteå hörde av sig så jag åkte hit i december och fick bra intryck av tränarna. Det var inte svårare än så. Jag vill bli den bästa fotbollsspelaren jag kan bli och här känner jag att jag kan nå den målsättningen. 

”Känns sjukt skönt”

Säsongen sköts upp på grund av coronapandemin och när den väl drog i gång stod nykomlingen och forna storlaget Umeå som motståndare. Matchen bjöd på dramatik och till slut säkrade Piteå en 3-2-seger i säsongens första Norrlandsderby. 

– Jag känner inte till lagen här i Sverige så för mig var det förstås något nytt. Det viktigaste var att vi vann första matchen. Det är alltid bra att börja med en trepoängare. Jag tycker att Umeå gjorde det svårt för oss och det hade jag räknat med i och med derby men skönt att vi åkte därifrån med en vinst. 

Hur frustrerad blev du när säsongen sköts upp och ni fick inga besked? 

– Jättejobbigt i början där när vi bara gick och väntade. Men nu är vi äntligen i gång och det känns sjukt skönt. 

När säsongen försenades med ungefär två månader fick spelschemat göras om. Det innebär bland annat tätare matcher och väldigt många timmar i bussen – tid som laget gärna hade lagt på träning i stället. 

– Vanligtvis spelar vi en eller två gånger på två veckor men nu är situationen annorlunda så vi spelar typ söndag och torsdag i större delar av säsongen. Men vi ska inte klaga nu när vi äntligen är i gång. Det är ju samma i Norge också så jag är van vid det. Man får se det positiva i det och det är att vi kommer spendera mycket tid tillsammans och då blir det bättre lagsammanhållning. Det är så läget är och vi har inga andra val så det är bara att köra. 

”Ingenting jag vill prata om egentligen”

Guro Pettersen kommer närmast från två säsonger i Vålerenga, som blev tvåa i ligan i fjol. Norskan medger att det var tillfälligheter att hon hamnade i Sverige och Piteå men slår sedan fast: 

– Vi ska vinna så mycket möjligt. Och mitt personliga mål är att komma tillbaka till landslaget. 

Den 28-åriga målvakten beskriver sig själv som en modern målvakt och när vi ber henne förklara är hon tydlig: 

– Jag gillar att jobba med fötterna och är allmänt rörlig. Jag är också duktig i luften. 

Om du såg premiärmatchen har du säkert noterat att Pettersen utmärker sig på ett sätt. Målvakten spelar nämligen med ett pannband och det har hon gjort sedan 2016. 

Guro Petterson är 28 år gammal och mitt uppe i karriärens bästa år – men hon har redan haft 12 hjärnskakningar. 

– Alltså det är ingenting jag vill prata om egentligen. Jag har varit en professionell fotbollspelare sedan jag var 16 år gammal och hade fått några hjärnskakningar när jag var yngre men inte lika ofta nu när jag har blivit äldre. Det är ingenting som stör mig på det sättet och dessutom har jag fått okej från läkarna. 

Men 12 hjärnskakningar, stämmer siffran? 

– Ja siffran stämmer men som sagt, jag har inte haft det på många år utan det var mest när jag var yngre. Nu spelar jag med en hjälm som jag har fått designa själv så det är bra. 

 

LÄS MER: ”Jag visste inte hur det funkade med kroppen”
LÄS MER: Betyg och kommentarer på spelarna i Piteå
LÄS MER: ”Självupptaget psykfall – fattar inte hur hon stod ut”

Guro Pettersen

Född: 22 augusti 1991 (28 år).

Bor: Piteå.

Klubb: Piteå IF.

Position: Målvakt.

Tidigare klubbar: Vålerenga, Arna-Björnar, Fortuna Hjörring, Stabaek, Flöya.

https://www.instagram.com/p/B_juyHZlWXU/https://www.instagram.com/p/B8rdaWEFp3z/

expressen

Related posts

lämna en kommentar