“Folk kommer semestra mer i Sverige”


När tidningen träffar Kaj Stefanius som är ordförande för Engesbergs vänner och campingråd, eller Gävle camping som den även kallas, är det full aktivitet på stranden nedanför receptionen.

– Så här mycket folk som är på stranden har jag aldrig sett, även om såklart vädret spelar in. Det är väldigt välbesökt.

– Vi har inte gjort några åtgärder på stranden, men kanske att det skulle behövas. Det kan finnas många sällskap som vanligtvis umgås. Det kan se trångt ut, men det kan vara okej. Det är svårt att bedöma, säger han.

Gävle camping är en av de äldsta i landet, men våren har varit annorlunda för alla och det beror givetvis på covid-19. Föreningen hade årsmöte i mars, när pandemin i Sverige började spridas.

– Vi bestämde oss för att vi skulle låtsas som att inget hade hänt. Då visste vi inte om de skulle förbjuda campingarna från att ha öppet eller inte. Vi körde på och förberedde säsongen, vi öppnade första maj och har öppet till sista september. Det har varit mycket förberedelser, men ännu mer på grund av coronan, säger Kaj Stefanius.

Även hos Husvagnscenter Valbo var man orolig.

– I början av februari och mars var vi oroliga eftersom vår största kundgrupp är 40-talister och de vågade inte gå ut. Våren började försiktigare än vad den brukar vara. Nu ser vi att åldersgruppen har ändrats, numera är det alla åldersgrupper som köper husbilar och husvagnar, säger Leif Hansson, vd på Husvagnscenter Valbo.

– Vi säljer mycket nu, nästan så att det inte räcker till. De som köper begagnade husvagnar för första gången har inga inbyten. Vi brukar byta plats på gården så att det är ungefär lika många begagnade som nya, men nu köper kunderna upp allt som vi har. Vi har väldigt lite begagnat. Det är helt klart en coronaeffekt.

Även om man kan tro att det var få bokningar och gäster på Gävle camping under våren har det varit tvärt om.

– I Gävle byggs det mycket så vi har nog aldrig haft så mycket arbetare förut som bott här under hela vintern och våren. Vi har haft bra beläggning hela tiden, men jag tror även att det har med pandemin att göra, att man ska var hemma i Sverige, säger Kaj Stefanius.

– I vanliga fall är det främst i juli som det är fullt. Redan nu kring midsommar var det fullbokat.

Även om det är många besökare på campingen så lyfter Kaj varningens finger.

– Det är nog många som glömmer bort att hålla avstånd när det är varmt och soligt. Jag hoppas att de tänker till så att antalet sjukfall inte drar iväg. Hittills vad jag vet, har det inte inträffat något fall här. Om det är så att det blir ett fall vill man såklart veta det.

Campingen har 114 platser och 12 stugor. För att säkerställa att campingen är covid-19-säker har campingen infört rutiner enligt de föreskrifter som finns.

– Vi har anställt en städperson extra, placerat ut handsprit överallt och har ordentliga städrutiner. Det är alltid fyra meter mellan vagnarna. Vi följer med gästerna och ser till att gästerna ställer sig rätt. Hellre lite mer avstånd än för lite, säger Kaj Stefanius.

– Vi hade faktiskt ett midsommarfirande på fotbollsplanen. Vi valde att ha firande, men annonserade inte ut det. Vi hade ställt ut massor av pinnar på sju meters avstånd. Varje familj fick dansa runt varsin pinne i stället för en vanlig midsommarstång.

Coronapandemin har medfört ett stort lidande för delar av den svenska befolkningen, men Kaj Stefanius försöker ändå vara positiv.

– Jag tror att man måste ha med sig det positiva i en pandemi, folk kommer semestra mer i Sverige och kommer se saker i landet som de inte har sett tidigare. Det kanske leder till att den inhemska turismen ökar efter att pandemin är över. Jag tror att det kommer bli fler som trivs i Sverige och inte enbart titta utomlands.

Leif Hansson på Husvagnscenter Valbo håller med.

– Husvagn och husbil är bra i Sverige eftersom vi har allemansrätten där man kan få stå var man vill. Man hör att de som vill åka utomlands är oroliga att inte komma hem om det skulle komma en andravåg. Det är väldigt många som föredrar att köpa vagn och bil nu och råda över sig själv, säger Leif Hansson.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar