Bajendebut som 17-åring – tog oväntat beslut: ”Extrem harmoni” | Ettan


13 år har gått sedan Simon Helg, född 1990, värvades till Hammarby. Den då 16-årige mittfältaren var en av landets mest lovande i sin ålder och hade provtränat med engelska storklubbar som Arsenal och Liverpool.

I Hammarby dröjde det inte länge innan han fick debutera i allsvenskan. 17 år gammal klev han ut på Söderstadions gräs mot Helsingborg.

”Simon var briljant, synd att han fick ont (ut efter en dryg timmes spel). En intressant spelare som är på rätt väg att bli en storspelare”, sa tränaren Tony Gustavsson till Fotbollskanalen.

Simon Helg själv minns tillbaka:

– Jag kommer ihåg att Sebástian Eguren sa till mig innan första matchen att ”Simon, kör bara. Våga misslyckas. Du kan misslyckas tio-tolv gånger men när du väl lyckas kommer det väga upp de där sakerna.”

Simon Helg körde på – och slog igenom med dunder och brak.

– Att komma upp i A-laget var fantastiskt. Jag var ung och tänkte inte så mycket utan körde mest, gick ut och gjorde min grej lite grann. När jag tänker tillbaka fick jag lära mig en hel del av de andra spelarna, man fick både klappar på axeln men det var också lite hårdare klimat på den tiden, säger han.

Helg-jubel i Hammarby.Foto: Bildbyrån

Han nämner tränaren Thom Åhlund som en person som betydde mycket för honom under åren i Hammarby.

– När han tog över kommer jag ihåg att han gav mig ett extremt förtroende. Då gick jag ut och vågade verkligen spela mitt spel, gjorde en del poäng och fick någon form av genombrott den hösten.

En ung Simon Helg stod för fyra mål och tre assist i Allsvenskan 2009 – men Hammarby åkte ur serien.

Trots det valde mittfältaren att stanna kvar.

– Klart det var tufft, supertufft. Att vara i en förening man älskar, märker att det går dåligt och att vara en del av det. Jag är en person som mentalt tar på mig mycket, så det var ett tufft år. Jag ställer höga krav på mig själv och önskar att jag kunde gjort ännu mer.

Var det aktuellt att lämna när ni åkte ur?

– Nej, för mig var det aldrig det. Jag kände verkligen att jag hade varit med och åkt ner med det här laget och ville ge det en chans att göra rätt för mig. Det var aldrig någon tvekan om det. Klart att det alltid är bättre att som ung spela i en högre serie om man får speltid, men jag ångrar det absolut inte. Hela aspekten i att göra rätt för sig mot en klubb man känner för vägde verkligen upp det.

Simon Helg fortsätter:

– Jag är jätteglad att jag stannade kvar och gav det en chans, men tyvärr lyckades vi inte komma tillbaka under åren jag var kvar.

Nej, för efter två säsonger i superettan gick Simon Helg, då 21 år, vidare till Gif Sundsvall och allsvenskan. Även där fick han vara med om en degradering från högsta serien.

Laget tog sig visserligen tillbaka men efter säsongen 2015 i allsvenskan lämnade Helg klubben.

Sedan dess har han spelat för både Åtvidaberg och Öster i superettan (stod bland annat för 14 poäng säsongen 2018), innan han inför årets säsong tog ett oväntat beslut.

30-åringen skrev på för Brommapojkarna i Ettan Norra.

Helg gick både upp och åkte ur allsvenskan med Gif Sundsvall.Foto: Bildbyrån

– Utgångspunkten är att det är ett socialt beslut. Jag har varit borta från familj och mina närmaste vänner sedan jag flyttade hemifrån när jag var 16 år. Det har varit skitkul genom åren, men nu när jag börjar bli lite äldre känner jag att jag saknar det, säger han.

Är det någon speciell anledning som gör att du tar det beslutet just nu?

– Mer en spontan känsla av att nu behöver jag vara hemma. Det har varit spännande att flytta runt i Sverige och försöka få ett lyft, sedan har det kommit en del motgångar på vägen och är det då värt att vara borta från allting med allt vad det innebär? Jag ville flytta hem och få den rätta harmonin igen när jag har familj och vänner nära när fotbollen kanske inte går som den ska.

Toppmötet direktsänds

Att det utifrån kan ses som en nedtrappning är han väl medveten om.

– Det förstår jag och sådana tankar fightades jag med lite innan jag tog beslutet. Någonstans har man väl en känsla av att det känns lite som man ger upp det när man går ned i Ettan, men för mig var det inte så. Jag är i en fas i livet där jag känner att jag vill vara nära de närmaste i min omgivning för att få harmoni i fotbollen igen. Då känns det mer som en nysatsning att komma till en så fin förening med stora möjligheter att kunna klättra i seriesystemet. Jag förstår att folk höjer på ögonbrynen, men för mig känns det jättebra, säger han.

Helg mot gamla klubben Hammarby.Foto: Bildbyrån

Simon Helg har visserligen tagit ett karriärbeslut grundat på sitt sociala liv – samtidigt är han tydlig med att han fortsatt har ambitioner med sitt fotbollsspelande.

Än ser han inget slut på den aktiva karriären och tvåårskontraktet med Brommapojkarna ska förhoppningsvis leda till en resa uppåt.

– Jag flyttar inte hem för att jag är trött på fotboll och ser det som en nedvarvning, jag vet vad BP är för typ av förening. Det är ett jäkligt kul projekt i en förening och med en trupp som ska spela på en högre nivå tycker jag. Att vara med på den här resan ser jag som väldigt motiverande och spännande.

Siktet är inställt på en återkomst till superettan.

– Målsättningen är ju att vi ska ta oss upp och jag både tror och hoppas att vi har en stor möjlighet att lyckas med det. För många lag kommer det vara årets match att sätta dit oss, och det måste vi kunna hantera, säger Simon Helg.

Närmaste utmaningen för Brommapojkarna är mötet med Vasalund på måndagskvällen.

Den matchen sänds kostnadsfritt på SportExpressen Play med start 19.00.

Simon Helg om …

… talangerna i BP: ”Det är så många som är duktiga. Oskar Fallenius är fantastiskt duktig och har startat jättebra för oss. Omar Faraj är en annan superlovande forward, det finns många.”

… hur hans spelstil förändrats: ”Jag är väl samma spelartyp fortfarande skulle jag säga, sedan har jag blivit bättre på alla plan egentligen. Det jag kan sakna ibland är när man bara gick ut och körde, att vara lite naiv som ung. Till slut blir man så skolad och taktiskt lärd och ibland kan jag sakna det här att man bara tar bollen och kör.”

… kärleken till Hammarby: ”Det blev en förälskelse till hela föreningen och allt vad det innebär. Jag älskade att vara i Hammarby på alla plan, älskade att leva i den miljön jag var i.”expressen

Related posts

lämna en kommentar