Svårsläckt brand rasar fortfarande i Sandviken – men ingen spridningsrisk: “Svårt att komma åt”


Det var vid 07.50 som larmet inkom till räddningstjänsten om en brand i en villa i norra Sandviken. Ambulans, polis och flera räddningsenheter från bland annat Sandviken, Gävle och Storvik var snabbt på plats.

LÄS ÄVEN: Villabrand i Sandviken – räddningstjänst på plats: “Inte under kontroll”

Ingen ska ha skadats i branden. Men vid omkring lunch var brandkåren fortfarande kvar på plats och nya styrkor fortsatte anlända till villaområdet.

– Vi håller just nu på att bekämpa branden uppe på vinden. Den började på utsidan av huset men klättrade upp dit via takfoten, säger Daniel Holmström.

Enligt honom är branden särskilt svår att få kontroll på på grund av att elden fått fäste i skiktet mellan husväggarna.

Brandkåren tar hjälp av allt från kranbilar med korgar till motorsågar och vatten för att stoppa elden – och hindra den från att sprida sig vidare i huset.

– Det vi gör nu är att vi sågar upp taket inifrån och utifrån för att komma åt, säger Daniel Holmström.

Omkring klockan 11.00 var branden fortfarande inte under kontroll. Daniel Holmström kan i nuläget inte ge något svar när räddningstjänsten kan ha branden släckt.

Han menar att släckningsarbetet kan pågå flera timmar till, för att man ska vara säkra på att elden inte tar ny fart. Samtidigt uppges skadorna vara stora på huset.

– Vi har inte branden under kontroll. Förhoppningen är dock att huset ska stå kvar, men det kommer bli en del vattenskador som läget är nu, säger Daniel Holmström.

Hur fortsätter arbetet nu och framöver under dagen?

– Vi ska försöka få kontroll på branden. Samtidigt arbetar vi parallellt med restvärdet där vi har en restvärdesledare på plats som tar hand om de boendes personliga egendom och värdesaker.

Vet man hur branden startade?

– Det är ingenting jag vill spekulera i. Huvudsaken är att alla tog sig ut och att ingen skadade sig.

Enligt polisen, även de på plats, finns det ingen brottsmisstanke kring branden. Per Bjurström, inre befäl vid regionledningscentralen på polisens region Mitt, säger att de första tecknen tyder på någon typ av eltekniskt fel.

– I nuläget är det ingen misstanke om brott. Vi ser i stället att branden ska ha en teknisk förklaring som exempelvis ett elfel, säger han.

Polisen ska efter att släckningsarbetet är färdigt utföra en mer genomgående teknisk undersökning för att helt kunna utesluta brottsmisstankar.

– Vi är på plats. Men just nu låter vi räddningstjänsten utföra sitt arbete i lugn och ro, säger Per Bjurström.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar