“Jag fick höra att det är upp till mig att få bort bilen”


Hundarna lugnade ned sig efter en stund och Lennart gick aldrig ut från huset då allt såg ut som vanligt utanför.

På gården där Lennart Pettersson och hustrun bor ligger en förrådslänga längs med Valbovägen och skymmer sikten mot vägen. När Lennart vaknade på morgonen och gick ut för att hämta tidningen vid lådan intill vägen upptäckte han bilen som kört in och stod kvar i hörnförrådet på längan.

Väggen var intryckt, plankorna av och den kraschade bilen hade ett band som markerade att fordonet kontrollerats av räddningstjänst, polis och ambulans.

Lennart Pettersson var förvånad över bilen stod kvar med fronten inkörd i hans vägg och att inte någon från polisen kontaktat honom.

– Jag hade inga missade samtal på min mobil och jag har den alltid påslagen och tillgänglig.

Han väntade sig ett samtal under fredagen men ingen hörde av sig. Då tog han själv kontakt med polisen och hamnade först i en lång telefonkö. När han väl kom fram kopplades han på nytt och fick åter vänta i en lång kö.

– Jag tycker att jag blev nonchalant bemött av polisen, jag fick höra att det är upp till mig att få bort bilen, säger Lennart Pettersson som drabbas som markägare.

Enligt Jonas Eronen, presstalesperson på polisen i Uppsala, är det en besvärlig situation som kan uppstå för privatpersoner när bilar som även kan vara oförsäkrade lämnas.

– Det är ett bekymmer med fordon som hamnar på privat mark. Juridiskt är det markägarens ansvar att få bort ett fordon som hamnar på ens egendom. Det förekommer då och då att bilar kör in i trädgårdar eller som här i en vägg på en byggnad, säger Jonas Eronen.

Undantaget är om ett fordon står trafikfarligt, då tar polisen hand om bortforslingen.

– Ett vanligt förfarande är att polisen knackar på för att berätta vad som hänt när egendom skadas vid liknande händelser. Hur det varit här vet jag inte men anledningen till att kontakt från polisen dröjt kan vara att det här inträffat mitt i natten, sägen Jonas Eronen.

Han säger vidare att en utredare kommer att ta kontakt med Lennart, eftersom han automatiskt blir målsägande, då hans egendom drabbats.

Bilen är inte anmäld stulen, däremot är den avställd och har vinterdäck på. Det finns inga bromsspår på platsen och fronten på bilen är rejält intryckt.

– Den som körde hade tur och lyckades precis pricka in förrådsväggen, hade den kommit bara några centimeter längre åt vänster är där en rejäl timmervägg mot nästa rum. Då hade det kunnat gå riktigt illa. Jag undrar ju också hur det har gått för föraren, men jag vet ingenting om det, säger Lennart Pettersson.

Jonas Eronen äger att mannen som körde bilen klarade sig oskadd men att han är misstänkt för rattfylleri, drograttfylleri, grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

– Enligt de preliminära uppgifter jag har så var det en polispatrull som mötte den här bilen, de bestämde sig för att göra en fordonskontroll och vände om. När föraren av personbilen försöker fly kör han i hög hastighet av vägen och in i ett uthus, säger Jonas Eronen.

Under tisdagen väntade Lennart Pettersson på att någon på uppdrag av försäkringsbolaget skulle komma och göra en provisorisk lagning av väggen.

– Som tur var verkar de mesta i förrådet ha klarat sig bra, som min frus cykel som stod därinne.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar