Flytten från stan blev en mardröm – Milton möttes av ölburkar, smuts och fimpar i sin nya lägenhet


Det är en uppgiven Milton Korhonen som svarar när tidningen ringer. Rösten är tung och irritationen går inte att ta miste på. Han hade sett fram emot att få flytta in i sin nya lägenhet i Hedesunda. En bit utanför stan, där han skulle trivas bättre än inne i Gävle.

Det var för tre månader sedan som Milton tackade ja till lägenheten. När Milton som är snickare, senare såg bilder från lägenheten insåg han att det behövdes en renovering innan han flyttade in. Gavlegårdarna lyssnade och ska enligt Milton ha lovat att problemen skulle åtgärdas.

– Jag pratade med de två månader innan och frågade om renovering, de lovade att det skulle vara renoverat med ny spis och vitvaror, säger Milton Korhonen.

Redan när han anlände för att plocka ut nycklarna meddelade hyresvärden att lägenheten inte hade renoverats. Väl vid lägenheten möttes han av en motbjudande syn.

– Där ligger gamla piller, cigg-fimpar och vad jag tror är blod, det saknas även köksluckor, inte ens en hemlös hade bott där, Säger Milton Korhonen.

Milton tog kontakt med Gavlegårdarna igen, nu lät det annorlunda än innan flytten. De skickar en städfirma dagen efter klockan 12 men renoveringen kan ske först om 45 dagar.

– Man undrar ju hur de tänker. När jag kom in kändes det som att det svävade sju sjukdomar där inne.

– Jag har ju lämnat tillbaka nyckeln till min förra lägenhet, så vart jag ska sova ikväll vet jag inte, säger Milton Korhonen.

Gavlegårdarna själva beklagar det som har inträffat och menar samtidigt att det hela ligger på den tidigare hyresgästen.

– Våra hyreskontrakt ligger om lott, när den ena lämnar ifrån sig nyckeln senast klockan 12, hämtar den nya hyresgästen nyckeln från klockan tolv. Det är uppemot 200-250 lägenheter som flyttar första dagen i varje månad, för oss är det omöjligt att säkerställa att alla lägenheter är flyttstädade. Enligt hyreslagen är du som hyresgäst skyldig att lämna lägenheten städad, tömd och i gott skick. De allra flesta sköter sig men tyvärr finns det några få som slarvar. Även om vi hade 200 personer som hängde på låset för att städbesikta vid utflytt så skulle ju de lägenheterna ändå vara ostädade. Och enligt lagen har vi ingen rätt att gå in i lägenheten förrän den tidigare hyresgästens avtal har gått ut, säger Ann-Sofie Thornberg, avdelningschef Boende på Gavlegårdarna.

Att Gavlegårdarna ska ha lovat en renovering innan Milton flyttat in menar Ann-Sofie Thornberg måste vara ett missförstånd mellan parterna. Renoveringen kan först genomföras när Milton fått lägenheten, då det bott några andra i lägenheten fram till dagen innan Milton skulle flyttat in.

– Det har jag svårt att tänka mig att vi har lovat , det måste ha varit ett missförstånd. Vi kan ju självklart inte gå in och påbörja en renovering förrän nya avtalet börja gälla. Jag kan inte svara på när vi kan renovera den här  lägenheten men vi ska lösa det så fort det bara går, vi vill såklart han ska trivas och må bra, säger Ann-Sofie Thornberg.

Gavlegårdarna kommer debitera den tidigare hyresgästen för de åtgärder som behöver tas.

– Det här är väldigt olyckligt, säger Ann-Sofie Thornberg.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar