“En kreativ livsstil som gått i arv”


De skapar och producerar med stor bredd. Inredning, tavlor, bord, bänkar, skyltdockor med tidstypiska kläder, filmrekvisita, tipi-tält, fjäderskrudar, skyltdockor, smycken och ordnar fram en uppstoppad bisonoxe.

– Ja, det kan vara lite vad som helst, säger Kent Nyström. En specifik önskan från en kund kan utvecklas i alla möjliga olika riktningar.

Deras kundkrets är bred – det är museum, produktionsbolag, nöjesparker, restauranger och privatpersoner, för att nämna några.

– Vi är ju flera som kan visa och inspirera utifrån våra kunskaper och erfarenheter. Man har ju genom åren sett och skapat mycket unika lösningar åt olika typer av kunder, säger han.

Ofta startar det med att en kund har en specifik idé – en liten detalj. Sen kan det sluta med att vi bygger en hel saloon. Vi har aldrig gjort reklam, men har mer jobb än vad vi hinner med, säger Kent Nyström.

Som liten blev han oerhört fascinerad av indianer. Han ritade eller målade en indian om dagen – minst, berättar han.

– Jag slukade allt som hade med den kulturen att göra. Det intresset har hållit i sig och har ju påverkat hela mitt och min familjs liv stort, säger han.

Hela familjen Nyström är en del av aktiebolaget Indianwarrior ART AB. Där ligger mycket fokus på Kent Nyströms produktioner som oftast har en koppling till indiankulturen.

– Vi alla är ofta lite involverade i allting på ett litet hörn. Man hjälper till där det behövs. Utifrån möjlighet och deadline och vi alla kan lite av varje. Alla är kreativa på olika sätt, säger Anna-Karin Nyström.

Ena stunden bygger de en hel restaurang, ibland jobbar det med ett arrangemang och ringer in artister som ska spela. Och de trivs med den stora variationen.

– Detta är verkligen ett sätt att leva. En kreativ livsstil som nu gått i arv, säger Anna-Karin Nyström.

Hon är den som ansvarar för mycket av det administrativa i det gemensamma bolaget. Men hon gör även mycket dekorationer till kläder, smycken och inredningar.

Men det bedrivs också andra företag inom familjen.

Gården där han och frun Anna-Karin Nyström bor på klassas som jordbruksenhet och nästan all verksamhet med koppling till den driver Kent Nyström i en separat firma.

På gården har de anordnat countryfestivaler, cruising, låter hästar gå på grönbeten sommartid och tar emot olika grupper. Bland annat har de tagit emot barn med speciella behov. De får komma på grilldagar, turridning och träffar hästar, hundar och katter.

– Det kan vara ett “country”bröllop, turridningar inklusive mat och några har bokat en kurs i att bygga tipi-tält.

Innan Indianwarrior ART AB, som startades förra året, drev Kent Nyström ett handelsbolag i många år som nu håller på att fasas ut.

– Vår dotter Magdalena har en liten hästgård med lite “stallflickor”som betalar för att få lektioner bland annat, berättar Kent Nyström.

– Jag målar också mycket, dekorerar och jobbar med hantverk i flera av familjens olika verksamheter och projekt. Men det blir att man jobbar med mycket annat med, säger Magdalena Nyström.

Familjen spenderar mycket tid tillsammans och det är något hon uppskattar.

– En del kompisar undrar “Är det inte jobbigt att ses så mycket och arbeta med sin familj?” Men det är det inte. Vi vill verkligen umgås. Det är en livsstil vi alla trivs bra med, säger Magdalena Nyström.

Alexander Nyström, Christoffer Nyström och Magdalena Nyström har var sin enskild firma och ett aktiebolag tillsammans. Detta utöver sitt engagemang i Indianwarrior ART AB.

– I aktiebolaget gör vi allt möjligt. Allt från vanliga snickeriarbeten till andras verksamheter eller privatpersoner. Det kan vara rustika möbler – bänkar och bord – en hel del i “ranch”stil, säger Alexander Nyström.

Bröderna och Magdalena fick “växa upp” med High Chapparal och bodde där i perioder i samband med olika projekt som föräldrarna arbetade med.

– När vi var barn var vi alltid med på allt som dom gjorde. Nu är det oftast – men inte alltid – jag och Christoffer som är i väg lite längre perioder på olika jobb längre bort, säger sonen Alexander Nyström.

– Även vi har med oss våra egna familjer så långt det går och har lite “work-aision”. Vi för helt klart denna tradition vidare, säger Christoffer Nyström.

– Från det att vi var små har vi varit med i skapandet som föräldrarnas arbete innebar, berättar han.

Gården är hela familjens och även flera vänners oas. – Det är ofta en del extra personer här på besök, berättar Kent Nyström.

– I vår lite unika bransch blir man bra på koncept, kreativa möjligheter och att knyta nya vänskapsband, säger han.

Kort fakta Indianwarrior ART AB

Verksamheten drivs av Kent Nyström, Anna-Karin Nyström, Magdalena Nyström, Christoffer Nyström och Alexander Nyström. Företaget har sitt säte i Älvkarleby.

De har drivit företag i olika bolagsformer allt eftersom de utvecklat sin affärsidé. För ett drygt år sedan bildade de ett aktiebolag och här är siffrorna från den första årsredovisningen.

Omsättning: 2019 hade bolaget en nettoomsättning 344 358 kronor och ett resultat före skatt på 58 754 kronor. Soliditeten låg förra året på 42,81 procent.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar