Två fick stötar vid högspänningsledning – nu ska Sandviken Energi utreda vad som hände


Det var under ett reparationsarbete av Sandviken Energis elnät som olyckan skedde. Två reparatörer skulle laga ett fel på en högspänningsledning när någonting ska ha gått snett och reparatörerna fick ström i sig.

LÄS ÄVEN: Sandnet höjer priserna – stor irritation bland kunderna: “Smakar väldigt illa”

Båda personerna fördes till sjukhus men ska ha klarat sig undan skador.

– De mår helt okej. De var med även dagen efter för fortsatt reparation av felet och kunde arbeta vidare som normalt, säger Rikard Berglund, affärsområdeschef för elnät.

Trots detta ser han mycket allvarligt på händelsen. Bolaget startade direkt efter olyckan en egen utredning.

Tidningen har tidigare skrivit att olyckan skedde på Gävlevägen. I anmälan till Arbetsmiljöverket står det följande:

“Induktion på grund av intilliggande 70 Kv-ledning. Potentialskillnad mellan arbetskorg och ledning vilket ledde till att båda montörerna i korgen fick en stöt”.

Men enligt Rikard Berglund vet man i nuläget inte exakt vad som gått fel. Han är i övrigt förtegen kring händelsen och vill varken berätta var exakt olyckan skett eller vad för typ av elnätsfel som skulle repareras.

– Vi har inte en färdig utredning och jag vill inte gå ut med detaljer över huvud taget innan den är klar, säger han.

Utredningen ska även skickas till Arbetsmiljöverket. Myndigheten kräver att bolaget vidtar åtgärder om det visar sig att olyckan beror på brister i exempelvis rutiner.

– Vi tog hjälp av ett utbildningsföretag, specialiserade på arbete med el på ett säkert sätt, vid vår genomgång när vi fortsatte reparera dagen efter olyckan. Det var också en del i vår utredning som vi startade, säger Rikard Berglund.

– Vi vill att alla medarbetare ska känna sig trygga och att inga sådana här olyckor, eller tillbud för den delen, ska ske.

Redan nästa vecka hoppas han att utredningen är klar och kan skickas till Arbetsmiljöverket.

Även förra året ska en liknande olycka ha skett. Rikard Berglund menar att olyckor där arbetare får ström genom kroppen är ovanliga, men poängterar att bolaget arbetar aktivt med att förebygga samt hindra alla risker och olyckor.

– Vår inställning är att en olycka aldrig ska hända. Vi har ett mål där en anställd ska kunna jobba hos oss hela sitt arbetsliv utan att någonsin göra sig illa, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar