NHL-svenskarna som kan hamna i Seattle


LOS ANGELES. Den stora gissningsleken är igång.

Vilka spelare kan hamna i det nya NHL-laget i Seattle efter den ”expansion draft”, som ska hållas nästa sommar.

Seattle, som ännu inte presenterat sitt klubbnamn, tar plats i NHL och Pacific division säsongen 2021-22.

Rutinerade hockeyjournalisten och krönikören Erik Duhatschek på The Athletic har gjort en ”mock draft” och ur svenskt perspektiv är det lite spännande att se vilka av våra spelare som kan hamna i den nya klubben.

Duhatschek ser de här NHL-svenskarna som tänkbara namn i Seattles första spelartrupp:

Backar:

Gustav Lindström, Detroit Red Wings.

Jonas Brodin, Minnesota Wild.

Forwards:

Isac Lundeström, Anaheim Ducks.

Alexander Nylander, Chicago Blackhawks.

Lias Andersson, NY Rangers.

Pierre Engvall, Toronto Maple Leafs.

Som sagt, det här är bara spekulationer och mycket kan hända fram till det blir dags för Seattles ledning med general managern Ron Francis i spetsen att göra sina val.

Seattle har redan påbörjat scouting av spelare i ligan, man kommer under nästa säsong att påbörja förhandlingar med de 31 andra klubbarna om uppgörelser som ger draftval om man inte tar en viss spelare som den andra klubben inte kan skydda av olika anledningar.

Vi minns hur komplicerade överenskommelser Vegas Golden Knights gjorde med andra lag och som gav den nya klubben i Las Vegas succésvensken William Karlsson, till exempel inför premiärsäsongen 2017-18.

Under expansionsdraften kan var och en av de andra klubbarna bara förlora en spelare.

De andra klubbarna kan välja att antingen skydda:

  1. A) Sju forwards, tre backar och en målvakt.
  2. B) Eller åtta utespelare och en målvakt.

Det finns begränsningar om vilka namn nykomlingen Seattle får plocka, spelare som bara gjort en eller två säsonger i NHL är skyddade liksom spelare med ”no-trade” klausuler om inte spelaren i fråga går med på att ge upp den.

Eric Duhatschek gissar att de tre målvakterna, som kan hamna i Seattle blir Antti Raanta, Arizona, Matt Murray, Pittsburgh och Thatcher Demko, Vancouver.

Vegas Golden Knights fick en fullträff med sin trupp efter expansionsdraften, där man hittade en bra mix av unga spelare och en grupp veteraner. Det tog Golden Knights hela vägen till Stanley Cupfinalen 2018, där det dock blev förlust mot Washington Capitals.

XXX

Bland övriga svenskar som tippas bli lämnade oskyddade av sina lag inför expansionsdraften återfinns på Duhatscheks lista bland andra Niklas Hjalmarsson, Arizona, Adam Larsson, Edmonton, Anton Strålman, Florida, Calle Järnkrok, Nashville, Patric Hörnqvist, Pittsburgh, Alexander Steen, St. Louis och Loui Eriksson, Vancouver.expressen

Related posts

lämna en kommentar