Här tar Gävle stadsbibliotek tillfälligt plats – flyttar in i anrika centrumlokalerna under tre år


Den tillfälliga lokaliseringen kommer att vara i tre år med beräknad start i februari 2021. Då kommer Stadsbibliotekets nuvarande byggnad att göras om till ett mer modernt kulturhus.

Bibliotekets hyresvärd Gavle fastigheter hade ingen egen lämplig lokal i centralt läge och var de som fick leta ersättningslokaler.

– Det blir en bra tillgänglighet där i och med att man kan gå rakt in direkt från gatuplan på Nygatan, resonerar Petra Jonsson.

Verksamheten på biblioteket kommer i stort sett behålla samma bredd som nu, men tvingas smalna av i varje verksamhetsgren.

– Vi har ändå planerat för ett stadsbibliotek i miniatyr. Vi har en omfattande programverksamhet i dag och den är den vi kommer att få göra mest avkall på.

LÄS MER: Stadsarkitekten om Gävles viktigaste bygge – det här är huset som vi ska lämna efter oss till framtiden

I övrigt kommer skönlitteratur, facklitteratur, tidningsavdelning, konsumentrådgivning och barnavdelning att bevaras, men i lite mindre skala. Den publika ytan kommer att bli runt 1000 kvadratmeter, erfar Petra Jonsson.

Vid årsskiftet stänger stadsbiblioteket och under en tillfällig period kommer de inte kunna ha öppet alls. Medan kulturhuset byggs kommer allt att behöva evakueras. Det innebär en omfattande flyttprocess.

– Det är en stor logistik att flytta ett stadsbibliotek, och vi måste börja konkretisera redan nu för att vi ska kunna hinna bli klara. Vi har levt i ovisshet, men nu känns det skönt att vi har en lokal att förhålla oss till.

Kontorsavdelningarna i det nuvarande biblioteket kommer att flyttas till andra lokaler. Bibliotekets magasinerade bestånd kommer däremot att få följa med till Gevaliapalatset. Där kan dyrgriparna lagras i de tidigare bankvalven i byggnadens källare.

Under de här tre åren kan också större tonvikt läggas vid närbiblioteken inom kommunen.

– Ja, så kan det tänkas bli. Troligen får de ta en större roll än i dag.

Bygget av Gävles nya kulturhus planeras starta under mars kommande år och färdigställas 2023. I maj stod det klart att Nyréns Arkitektkontor är de som får uppdraget att rita huset.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar