Broderns sista samtal innan Håkan “Carla” Carlqvist plötsligt gick bort


Han var motorcrossikonen. Han var världsmästaren. Han var bragdguldsmedaljören. Kanske var han framför allt den evige fightern.

Men för brodern Bertil Carlqvist var Håkan så klart mycket mer än så.

– Han var min bäste kompis. Och min brorsa, så klart.

Det har gått tre år sedan Håkan ”Carla” Carlqvist hastiga och chockartade bortgång. Dagen efter ett Skype-samtal med sin bror skickades han akut in på ett franskt sjukhus. Samtalet skulle bli sista gången Bertil fick höra sin brors röst.

Bertil hade inte anat något om hjärnblödningen. De hade planerat en motorcykelsemester till Neapel. Men drömsemestern förvandlades under loppet av 24 timmar till något helt annat. Den tvåfaldige världsmästaren och bragdguldmedaljören lämnade oss – endast 63 år gammal.

”Carla” hade dragit sig tillbaka från en slitsam och mycket skadedrabbad karriär. Flyttkalaset gick därför till stillheten och värmen på den Franska rivieran. Värmen lindrade Håkans smärtor och Bertil brukade komma ner ett par gånger om året.

– Han var en kändis där nere. Han var den som vunnit mest av alla i Frankrike, och det på en tid då folk vallfärdade till tävlingarna.

Pausade under loppet – för att ta en öl

Håkans sista Grand Prix-seger kom i Belgien 1988. Till publikens stora förtjusning tillät sig ”Carla” att mitt under racet ta en paus för att snabbt svepa en öl. Han ledde med 50 sekunder och när ölen var inmundigad körde han också hem segern.

På ett sätt var det ”Carlas” största triumf. Året innan hade han nämligen fått sparken av sitt stall Yamaha.

– Han drog direkt hem till Stockholm och köpte en Kawasaki. Sedan gjorde han i ordning cykeln och åkte ner till VM. Det var så klart en stor revansch att vinna, säger Bertil.

”Carla” Carlqvist efter att ha fått beskedet om bragdguldet.Foto: ANDERS HOLMSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riktigt så kaxig var Håkan inte i början. Då han inte hade bilkörkort fick Bertil de första åren köra honom till tävlingarna. Bertil minns den första:

– Vi hade meckat med hans cykel och när han testade hemma så fungerade växellådan. Men vid besiktningen innan tävlingen rasade växellådan och det var bara att packa ihop och åka hem igen. Det var hans första tävling.

– Andra tävlingen var någon vecka senare och då sprack ramen och bakhjulet rasade ihop. Eftersom vi inte hade några extra fick jag fick åka till Uppsala och köpa ett.

Bröderna lyckades få tävlingsledningen att skjuta några minuter på starten och Håkan vann så småningom sitt första race.

För oss andra är det främst ”Carlas” kämpaglöd vi minns. Motocrossåkaren blev på något sätt ansiktet utåt för hårdhudade idrottare.

Han klagade aldrig.

– Han hade undermåligt material hela tiden, han var tvungen att chansa och köra tuffare än de andra för att kunna hänga med. Det följde med honom genom hela karriären, säger Bertil och fortsätter:

– Jag kommer ihåg en gång då han hade slagit foten som tusan. Men han var tvungen att ta poäng för att ha chans på VM-titeln. Så han åkte till en skomakare som fick såga upp stöveln så han kunde få i foten.

– Samtidigt ställde Björn Borg in en turnering för att han hade fått en blåsa i handen av racketen.

Foto: BILDBYRÅN

Svårt skadad under tv-inspelning

Under en inspelning av TV3-programmet ”Prestanda” på 90-talet kom den allra svåraste skadan, den här gången på bäckenet. Samtidigt skrapade han sönder magmuskeln.

– De ville att han skulle åka utanför banan, ute på gärdet. När de var klara med inspelningen, framåt klockan fyra så frågade de om han inte kunde ta ett varv till – och då hände det här.

– Det var bara tur att han överlevde. Det var hårfint. Efter det levde han med stora smärtor resten av livet, säger Bertil.

”Carla” var en idrottare som berörde alla. Efter hans bortgång strömmade hyllningarna in.

Statsminister Stefan Löfven:

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Jag tror att han körde med brutet ben eller hur det var. Han sade själv att han var lappad och lagad på många ställen. En riktig, riktig fighter och en entusiast för sin sport och en stor förebild. 

– Han var magisk att se på.

LÄS MER: Hyllningen till Carla: “Minsta vi kan göra”
LÄS MER: Stannade och tog en öl – mitt under loppetexpressen

Related posts

lämna en kommentar