Att strejka från jobbet räddar inte klimatet


SLUTREPLIK. Artikelförfattarna har helt rätt i att klimatfrågan är vår tids viktigaste ödesfråga. Därför är det självklart för LO att stödja Greta Thunberg och den globala rörelse som skapats till försvar för klimatet. Vi deltar också i flera av de klimatmanifestationer som nu sker över hela landet. 

I augusti träffade vi, tillsammans med TCO och Saco, Fridays for future och diskuterade hur vi kan bidra än mer i klimatarbetet. En viktig del av vår diskussion handlade om att kostnaderna för klimatomställningen måste fördelas rättvist. Unga ska inte betala med sin framtid. Vanligt folk ska inte betala med sina jobb. Samtidigt förklarade vi att en politisk strejk den 27 september inte är aktuell. En arbetsnedläggelse skulle inte föra oss närmare en lösning på klimatfrågan. Om detta är LO, TCO och Saco överens. 

Vi har konkreta klimatförslag

Den internationella fackföreningsrörelsen, där vi är en del, har länge arbetat för att världens länder ska enas om att hålla den globala medeltemperaturen så långt under två grader som möjligt. LO kommer därför att prioritera klimatomställningen ännu mer framöver. Under året har vi bland annat tagit fram ett omfattande program med konkreta förslag på investeringar som kan minska Sveriges klimatpåverkan och samtidigt stärka oss som exportör av klimatsmarta varor och tjänster. Det arbetar vi gentemot politikerna för att genomföra. 

Alla behöver göra mer i klimatarbetet, även vi inom fackföreningsrörelsen. Jag är därför glad att undertecknarna av artikeln själva är fackligt aktiva. Jag hoppas att de är aktiva i klimatarbetet också i de TCO- och Saco-förbund där de är medlemmar. 

 

Av Berit Müllerström

Andre vice ordförande LO 

LÄS MER: Många är besvikna på LO:s klimatsvek
LÄS MER: LO: Debatten om klimatet har urartat till köttbulleskamexpressen

Related posts

lämna en kommentar