Därför borde Färjestad vinna SM-guld


SportExpressen har synat den ekonomiska verkligheten för SHL-klubbarna. Klubbarna har ökat såväl sina intäkter som utgifter och sammantaget har klubbarna även ökat sitt egna kapital. Men läget är på vissa håll tufft.

Inför den här säsongen krävdes fem miljoner i eget kapital för att få elitlicens. Malmö Redhawks kunde bara uppvisa 15 000 kronor i eget kapital och har beviljats dispens. Även nykomlingen Oskarshamn undantogs från kravet första säsongen i högsta ligan.

Örebro och Rögle var nära gränsen. Den andra nykomlingen Leksand står vid ett vägskäl för föreningen: satsning och etablering i SHL eller tillbaka i skuggornas dal i hockeyallsvenskan.

Kraven för att få elitlicens kommer dessutom ökas successivt framöver. År 2022 ska klubbarna ha tio miljoner kronor i eget kapital.

Det är klart man undrar hur det ska gå?

För minst fem klubbar kommer detta bli en intressant uppgift. Malmö, Oskarshamn, Örebro, Linköping och Rögle har stora utmaningar utanför isen.

Färjestad är störst och starkast i SHL

Detsamma gäller Skellefteå, där trenden är oroväckande med publik som sviker. Även om klubben har 45 miljoner kronor i eget kapital.  

Ambitiösa klubbledare gör naturligtvis allt för att lyckas och jag betvivlar inte engagemanget.

Men i vinter pågår tuffa matcher både på och utanför isen.

Kort sagt: Leksand och flera andra SHL-lag spelar inte bara för att gå till slutspel. Utan dessa klubbar spelar för livet.

Alla kan lära sig av Färjestad, som är störst och starkast i SHL med 116 miljoner kronor i eget kapital.

Färjestad är både en sportslig och ekonomisk framgångssaga. Med tanke på detta så kan man säga att Färjestad borde vinna fler SM-guld.

VD:n Stefan Larsson har naturligtvis rätt när han säger: ”Pengar betyder inte automatiskt att man är bäst”, men jag gillar också hur han säger:

– Vi ska ställa kravet på oss själva att vara med och tävla om titeln på Sverige- och Europanivå på årlig basis. Målsättningen för säsongen är glasklar: Guld… 

Vad gör Leksand om de återigen riskerar kval?

Vissa föreningar jagar publik utan eftertanke. Ibland tas beslut i panik. Inte sällan går klubbledningar i otakt med sina mest trogna fans. Samarbete är nyckeln till framgång. Det gäller att få med publiken på ståplats och ”VIP-kunderna” – ingen klubb överlever på sikt om inte hela publiken finns med. Det måste alla förstå, givetvis. 

Publik till arenorna måste alltid vara högsta prioritet för klubbarna. Och sedan finns den gamla sanningen att ”folk drar folk”. Ju svårare det är att få en biljett, ju mer eftertraktad blir den biljetten.

Hur exakt man ska gå tillväga är förstås svårt att säga och olika lag har olika förutsättningar. Men den här ”tävlingen” utanför isen är nästan lika spännande som det som händer på isen.

Vad händer i storsatsande rika Färjestad om säsongen börjar dåligt?

Vad gör Leksand om laget återigen riskerar kval?

Vad gör Skellefteå om publiktappet fortsätter?

Den ekonomiska verkligheten ger en extra dimension kring SHL. En extra press. En extra dimension till alla spännande matcher, snackisar, profilstarka spelare, hemvändare och dramatik runt strecken som väntar. 

Det var längesen jag såg fram så mycket mot en premiär som den här. Alla ingredienser finns.   

Säsongens överraskningar

Till sist vill jag varna för några överraskningar inför säsongen:

Växjö Lakers kan ha gjort säsongens värvning i Jakob Forsbacka Karlsson. Hemma i Sverige av familjeskäl, annars hade han varit ordinarie i Boston Bruins. 

Sedan varnar jag för bottentippade Oskarshamn, som fått kritik för att de spolade nyförvärv redan under försäsongen. Helt rätt, säger jag. Ska man lyckas såväl sportsligt som ekonomiskt, då måste man ta obekväma beslut snabbt ibland. Oskarshamn blir bättre än vad de flesta tror.

Ni ska förstås spela SportExpressens Premium Manager. Ta med Djurgården Mattias Guter i ert lag! Han inleder säsongen i samma kedja som Patrik Berglund och Jacob Josefson. 

 

LÄS MER: Så spelas SHL 2019/20 – hela spelschemat

LÄS MER: Getingbetyg på alla SHL-lagens trupper (PREMIUM)expressen

Related posts

lämna en kommentar