Damkronorna bojkottar – turnering i Sverige ställs in


Det var i augusti som 43 spelare gemensamt gick ut med sitt beslut. De valde att bojkotta Damkronornas planerade deltagande på en femnationsturnering, som en del av en strejk organiserad av spelarfacket Sico.

Sedan dess har förhandlingar pågått mellan Sico och Svenska ishockeyförbundet. Och parterna verkar ha en bit kvar till en överenskommelse. 

Damkronorna ställer in

I november skulle Damkronorna agera värdar för en femnationsturnering i Luleå. Den är nu inställd, eftersom förhandlingarna fortfarande är i full gång. 

– Att behöva ställa in turneringen i Luleå känns mycket tråkigt. En hemmaturnering för Damkronorna hade varit en chans att även den här säsongen spela mot världens bästa spelare och varit ett viktigt inslag i våra förberedelser för att avancera till A-VM senare i vår. Vi upplever att vi haft bra samtal med SICO och har tillsammans med SDHL sagt ja till de allra flesta av de krav som framförts, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.  

”Vi har sagt nej”

Förbundet hävdar att man vid förhandlingsbordet har gett grönt ljus till flera av Sicos krav. De nämner medaljbonus vid VM och OS, ökat inflytande från spelarna när det gäller reseplanering, kläder till förberedelser vid läger och turneringar som exempel. 

”Däremot har SIF sagt nej till kravet på bonus för avancemang till A-VM och annan ytterligare ersättning än förlorad arbetsförtjänst vilken hanteras av SDHL. Det följer samma modell som gäller för samtliga av SIF:s landslag. Utgångspunkten är att spela i landslag är ett hedersuppdrag och kan inte jämställas med ett anställningsförhållande”, skriver förbundet. 

Klara Stenberg är ansvarig för Sicos del i förhandlingarna.

– De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta, säger Stenberg till SVT. expressen

Related posts

lämna en kommentar