Brendan Shinnimin om ”hatet” utifrån


Nu ni, nu är tiden här. Snart släpps snart pucken för hockeysäsongen och Växjö inleder med en bortaresa på cirka 130 mil.

Luleå-Växjö.

Det går inte att undvika Brendan Shinnimins namn i det läget, vi alla minns förra säsongens slutspelsserie.

– Jag försökte ge igen en gång men blev avstängd så det kommer jag förmodligen inte göra igen, säger Shinnimin när han sitter i Vidas lunchrestaurang med säsongen runt hörnet.

Han är spelaren du sett på löpsedlar, vars namn ropas av både egna klacken och motståndarna, som kryper under skinnet på spelarna och domarna kanske håller lite extra koll på.

En sak är i alla fall säker. Han berör.

Brendan Shinnimin är en profil som svensk ishockey behöver, men det är viktigt att se helheten.

Han är en retsticka, det vet alla. Men samtidigt har han offensiv spets som gör honom till en av Växjös viktigaste spelare.

– När jag kan krypa under skinnet på motståndarna och fortfarande spela mitt offensiva spel, då är jag en ganska tuff spelare att möta. 

Han fortsätter:

– Många spelare ser på mig som den irriterande spelaren och en idiot ibland, men jag tror att de måste respektera mitt offensiva spel och hur farlig jag kan vara. Jag försöker hitta den balansen varje match och jag tror att det är det som gjort mig till en framgångsrik spelare.

”Kan se mig själv spela här en längre period”

Det är i början av säsongen, solen skiner fortfarande utanför och Växjö Lakers har redan haft två ispass den dagen – trots att klockan knappt slagit 14.

Brendan Shinnimin kommer in i lunchrestaurangen och slår sig ner och precis som de flesta nordamerikaner är han enkel att prata med och öppen med sina svar.

Det är fortfarande engelska som gäller när vi pratar, men han har en plan att lära sig mer svenska.

– Jag jobbar på det… sakta. Nu när jag vet att jag kommer vara här flera år så kommer jag förmodligen behöva lära mig mer. Speciellt nu när vi inte har lika många importspelare, utan fler svenskar, det är mycket i omklädningsrummet och på isen som görs på svenska. 

Brendan Shinnimin har blivit en stor publikfavorit i Växjö.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Han är på väg in i sitt tredje år i Växjö Lakers, i en stad som har blivit som hans andra hem. Det gjorde så att han bestämde sig.

Han blir kvar i Växjö och svensk hockey i två år till – minst. 

– Jag har ingenting negativt att säga om Sverige. Jag har alltid hört att det är bra här men nu när jag fått uppleva det själv har jag verkligen känt vilket fantastiskt land det är och hur fantastiska alla människor är. Ifall NHL inte löser sig, då jag kan jag verkligen se mig själv spela här i en längre period.

Hur gick tankarna när du valde att förlänga?

– Varje gång du är en ”free agent” finns det alltid i bakhuvudet var du kommer hamna och att få möjligheten att komma tillbaka hit var väldigt speciellt. Det har blivit som mitt andra hem, jag blev väldigt glad när det blev klart och en tyngd lyfte från mina axlar.

”Jag kommer förmodligen inte göra det igen…”

Och ett avtryck? Det har han verkligen gjort under sina två år i Sverige.

– Det har varit spännande år när jag varit här, ganska många kontroverser, mycket upp och ner, mycket i media men jag bryr mig inte riktigt vad andra säger. Det enda jag bryr mig om är hur mina lagkamrater och organisationen ser mig, de älskar att ha mig i laget och på isen, jag skulle aldrig ändra det. Det är kul att vara den profilen som kanske inte alltid funnits här.

Konversationen glider in på just det, den delen av hans roll som gör att han får uppmärksamhet – som kanske inte alltid är positiv. 

– Jag älskar när andra fans skriker mitt namn, det är lite kul att de skriker på mig och inte deras egna lag. Jag försökte ge igen en gång men blev avstängd så det kommer jag förmodligen inte göra igen. Det skapar en grym atmosfär varje gång vi är på bortamatcher.


Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Samtidigt som ena halvan av arenorna skriker på honom – gör den andra exakt samma sak. 

Brendan Shinnimin är en publikfavorit.

Bara på första försäsongsmatchen mot Oskarshamn var det tre bussar som tagit sig dit från Växjö – och det var ”Shi-Shi-Shinnimin” som skreks flera gånger början. 

– Det är en väldigt speciell känsla när du spelar hemma och att ha dina hemmafans ropa ditt namn och ge dig så mycket stöd. Den mängd kärlek och respekt de har gett mig här kan jag inte tacka dem tillräckligt för, jag älskar att spela för dem varje kväll. 

Du beskrivs som spelaren alla hatar att möta men älskar att ha i sitt lag?

– Hela min karriär har jag varit den typen av spelaren, jag är en otroligt stor tävlingsmänniska och vill vinna varje match. Jag vill vara den bästa spelaren jag kan varje kväll och jag vill göra det för mitt lag, skydda mina lagkamrater. Jag kryper under skinnet på killarna om det är det som krävs och det är det som tagit mig dit jag är i dag i min karriär. Det är det som tog mig till NHL och jag skulle inte ändra det för en sekund. 

Shinnimin fortsätter:

– Jag är en plåga att spela mot men killarna jag har spelat med älskar att ha mig i laget. Det är okej om alla andra hatar mig, jag vet att jag får respekten från mina lagkamrater och det är det som räknas.

Känner du att du får extra uppmärksamhet av spelare och domare?

– Absolut och jag tror att när jag får den extra uppmärksamheten är det jag som gör mitt jobb. Ifall jag kan få dem att tappa fokus och fokusera på mig eller arga på mig, det tar bort från att de spelar hockey och skapar större utrymme för mina lagkamrater att skapa och lyckas. Jag har stor respekt för domarna och andra spelare i ligan, jag tror att de kan förstå att olika spelare har olika roller. Jag älskar uppmärksamheten, om man säger så. 

Det togs upp redan i början av texten, för att det är viktigt att se. Brendan Shinnimin har andra kvalitéer som förmodligen (förhoppningsvis) de flesta ser.

33 respektive 34 poäng på sina två grundsäsonger i Växjö förklarar mycket.

Hans roll som retsticka ger honom mycket uppmärksamhet – från alla.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Drömmen som alltid kommer finnas där

Men vem är Brendan Shinnimin och vad gjorde han innan Växjö?

Kanadensaren är 28 år gammal och har fått testa på NHL, spelat i AHL och även haft ett år med turer i både NLA och KHL – innan han kom till SHL och Växjö Lakers.

– Min dröm har varit att spela NHL hela mitt liv, jag blev en ”free agent” i Nordamerika och kom från ett år där jag fick en hjärnskakning och missade runt 55 matcher. Jag bestämde mig för att försöka här i Europa, bara för att få en nystart men sen såg jag hur bra hockeyn var här och även sättet att leva så då blev det ett ställe jag ville stanna på. Jag ångrar mig inte alls, jag har både kunnat utvecklas mycket hockeymässigt här och vunnit mitt första professionella mästerskap.

Hur har du utvecklats dessa år?

– Jag tycker att mina skills har kommit en lång väg, skridskoåkning, spelar man på en större rink måste man åka mer skridskor, att spela smartare, ha mer tålamod, jobba med det mentala. 

– I Växjö har vi en grym mental coach (Otto Casselberg reds. anm.), det hjälper oss väldigt mycket både för att vara en framgångsrik spelare och framgångsrik människa. Sam, Henrik och resten av coacherna har gjort ett väldigt bra jobb med mig med att jobba igenom både de bra och dåliga tiderna så det är jag väldigt tacksam för.

”Skulle älska det – vill vinna”

Han nämner det flera gånger. Han har varit med och vunnit SM-guld och det är exakt det han siktar på igen.

– Jag kommer tillbaka till den här organisationen för den anledningen. Varje år känns det som att det här laget har en chans att vinna och jag är i den punkten av min karriär när jag vill vinna mästerskap. Det hade känts så bra att gå hela vägen igen med detta gäng, jag tror att alla har det tankesättet så om det är så kommer vi bli tuffa att möta. Jag ser framemot det, jag skulle älska att vinna ett till SM-guld.

Du är här nu, målet är klart: SM-guld, men drömmen om NHL i framtiden, är den kvar?

– Jag tror att det alltid kommer finnas där för mig, som en kanadensisk pojke växte jag upp med drömmar att spela i NHL. Jag har fått känna på det och det är väldigt speciellt. Det är fortfarande den bästa ligan i världen och om man inte alltid strävar att vara bäst och att tävla med de bästa så utmanar du dig inte tillräckligt mycket eller är ärlig med dig själv. 

– Jag skulle älska att ta mig tillbaka dit om jag fick möjligheten. Jag är här nu, ska göra allt jag kan för att hjälpa laget till ett nytt mästerskap men om möjligheten skulle komma för mig att ta mig tillbaka till NHL tror jag att det skulle vara en ganska speciell bedrift också.

Men två år till – då är han kvar i svensk hockey.expressen

Related posts

lämna en kommentar