Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet överens


Det är en bojkott som har skakat Hockey-Sverige. Samtliga 43 uttagna spelare gick ut och valde meddelade att man inte skulle delta i Damkronornas femnationsturnering senare under månaden.

Spelarna ställde via facket Sico kravet att landslagsuppdrag ska komma med en ersättning för förlorad arbetsinkomst.

SHL hjälper Damkronorna

I går hölls stängda förhandlingar mellan Sico och förbundet. Nu hävdar de senare att man har kommit till en lösning i ersättningsfrågan – med hjälp av herrligan SHL. 

– För att trygga den ekonomiska ersättningen vad gäller förlorad arbetsförtjänst kommer SHL att stå för den med ett maxbelopp på 400 000 kronor per år i tre år för att parterna ska kunna hitta en struktur som håller långsiktigt, säger Anders Källström, styrelseordförande SHL, i ett uttalande. 

SDHL har tidigare hävdat att man än så länge inte har de ekonomiska musklerna för att själva betala ut en landslagsersättning. 

– Vårt avtal med SIF säkrar att vi, precis som på herrsidan, får möjligheter att själva öka det kommersiella värdet och bygga ett ökat intresse för vår egen liga är ett långsiktigt arbete. Vi är bara i början att bygga de intäktsnivåer vi vill och ska vara på. Med hjälp av SHL kan vi nu ta ansvar att ge spelarna förutsättningar att delta i landslagsverksamheten utan inkomstbortfall, säger Agne Bengtsson, ordförande i SDHL.

Sico: Inte klart än

Klara Stenberg på Sico vill dock betona att inget är klart ännu. De kommer att lägga fram ett eget förslag framöver. 

– Det är SHL och SIF som är överens. Inte Sico och Sif. Vi kommer att ta upp den här frågan, men det som de är överens om, det får stå för dem.

Om man kollar rent krasst på villkoren i deras överenskommelse – känns siffrorna tillfredsställande?

– Jag vet inte hur de har resonerat i sitt avtal. Vi kanske kommer att resonera på ett annat sätt. Jag kan inte kommentera deras överenskommelse. Vi kommer kanske ha en annan syn. Vi får se när vi kommer med vårt förslag.

– Vi ska träffas i slutet på nästa vecka. Det är mitt och Sicos förslag att ta fram ett förslag på landslagsavtal som löper över lång tid. 

Förhandlingarna fortsätter

Sico har framfört fler krav än ersättningsbiten. Man vill också bland annat ha en förbättrad dialog med förbundet och bättre reseförhållanden. 

Förhandlingarna kommer att fortsätta. 

– Det återstår en del frågor i våra diskussioner med spelarna och SICO och att vi nu, mycket tack vare SHL, kan lösa upp en av de viktiga delarna om ersättning ger också goda förutsättningar för våra fortsatta diskussioner. SDHL får nu också tid och möjlighet att utveckla sina egna kommersiella rättigheter till en nivå så att spelarna och föreningarna ges ännu bättre förutsättningar, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.expressen

Related posts

lämna en kommentar