Damkronorna och Sico sammanställer lista om bojkotten


I förrgår kom beskedet att samtliga 43 uttagna spelare valt att bojkotta Damkronornas femnationsturnering senare under månaden.

Spelarstrejken är organiserad av spelarfacket SICO. Spelarna har valt att inte uttala sig till pressen om bojkotten – men nu har truppen släppt ännu ett gemensamt uttalande.

Damkronorna bojkottar

”I dag kommer vårt spelarfack, SICO, att publicera en text som specificerar det som varit vår vardag i svenska landslaget. Den kommer till exempel innehålla saker som; hur vi en månad innan OS i Sydkorea 2018 blev hemskickade med Finlandsfärjan en lördagskväll från Åbo; som att när Svenska ishockeyförbundets högste tjänsteman, Tommy Boustedt, för första gången besökte vårt VM men inte träffade spelartruppen en enda gång; som att bland det första någon spelare ur vår trupp fick höra från förbundsledningen efter uttåget ur A-VM var att en av oss använde fel märke på handskarna; som att vi i fem års tid bett om landslagskläder anpassade för damer – men fem år senare fortfarande tilldelas herrmodeller; som till exempel att vi vid återkommande tillfällen försökt få till möten med svenska ishockeyförbundet för att diskutera vår situation – men att de alltid försökt tysta oss vilket ger oss uppfattningen att vi varken är viktiga eller respektera”, står det i uttalandet. 

På SICO:s hemsida har man publicerat ett slags manifest där facket och spelarna listar förbättringspunkter där man vill se en attitydförändring från Svenska ishockeyförbundets sida. 

”Oviktiga och inte respekterade”

I manifestet är reseförhållandena under Damkronornas utlandsvisiter en egen punkt.

”För ett och ett halvt år sedan (en månad innan OS) reste Damkronorna, en lördagskväll, hem från en landslagsturnering i Finland med Finlandsfärja från Åbo. Damkronorna har även rest till USA en dag före turneringsstart där vi förväntas prestera mot världens tre bästa nationer. Aspekter att ta hänsyn till är bland annat en tidsskillnad på 6 timmar och en restid på ett 15-tal timmar. Vad medför en sådan resa ur hälsosynpunkt och skaderisk?”, står det i uttalandet på SICO:s hemsida. 

Damkronorna återkommer till att de tycker att dialogen med Svenska ishockeyförbundet har varit bristfällig. 

”Damkronorna har vid ett flertal tillfällen försökt att få till möten med SIF för att uttrycka vårt missnöje. Detta har dock aldrig tagits på allvar. Vi upplever att de i stället försökt tysta oss, vilket i sin tur gjort att vi har känt oss oviktiga och inte respekterade”, skriver man i uttalandet. 

LÄS MER: Profilens förslag: Kasta ut SHL-lag
LÄS MER: Världens reaktioner: ”Det är skrattretande”
LÄS MER: Därför kan damernas strejk dra ut på tiden

Texten uppdateras…expressen

Related posts

lämna en kommentar