Dina utspel saknar insikt om verkligheten, Sabuni


DEBATT. ”Lame duck”. Så beskrev Liberalernas nyss valda partiledare Nyamko Sabuni Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i en intervju för några dagar sen. Sabuni orkar inte vänta på att myndighetschefen ska sluta sitt uppdrag först i mars och vill att regeringen snabbar på processen. Så fräckt.

För hur kan en partiledare som företräder ett parti som bidragit till den kaotiska situationen på Arbetsförmedlingen gå ut och skylla situationen på myndighetschefen? Det är ett fegt och ansvarslöst uttalande och ett försök från den purfärska partiledaren att profilera sig och visa på handlingskraft. 

Bakgrunden till den liberala partiledarens uttalande är att Arbetsförmedlingen beräknar att man inte kommer att kunna använda medel som är tänkt att användas till insatser för arbetslösa. Tidigare har det slagits larm om att den kaotiska situationen innebär att arbetslösa inte får hjälp.  

Tre av fyra inskrivna är extra utsatta

Det är oerhört angeläget att arbetslösa får ta del av insatser som de är i behov av. För det finns ett alldeles uppenbart behov. Många ropar på hjälp. I dag beräknas tre av fyra inskrivna arbetslösa höra till utsatta grupper, framför allt är det lågutbildade som möter en tuff tillvaro på arbetsmarknaden. 

Det vore på sin plats att Sabuni slutar upp med sina opportunistiska uttalanden som visar på partiledarens brist på såväl tolerans, ödmjukhet som sympati gentemot slutkörda medarbetare.

Som de flesta vet varslades en tredjedel av Arbetsförmedlingens anställda om uppsägning i slutet av januari, en följd av M/KD-budgeten och Januariavtalet mellan S, MP, C – och Sabunis Liberalerna. Detta innebar att generaldirektören Mikael Sjöberg blev tvungen att lämna det tunga beskedet om massuppsägningar och förslaget om att stänga 132 av 238 kontor. Redan nu har 3 000 anställda slutat eller blivit uppsagda, och fler kommer. 

Ett storvarsel får självklart efterverkningar

Vem som helst inser att ett varsel av den magnituden, ett av de största i modern svensk historia, givetvis får efterverkningar. Men det väljer Nyamko Sabuni att skylla på bristande ledarskap. Frågan man ställer sig är om Sabuni saknar verklighetsinsikt? 

LÄS MER: Därför bör Nyamko Sabuni leda vårt parti

Forskning visar att nedskärningar leder till ökad arbetsbörda för medarbetarna som blir kvar, att medarbetare presterar sämre och dessutom mår sämre. Men detta har Liberalernas partiledare ingen som helst förståelse för. Sabuni vill se ”ett ledarskap som också skapar en lugn arbetsmiljö där folk kan arbeta”. Det är precis det som slutsatserna i Arbetsförmedlingens ekonomiska rapport delvis kan möjliggöra, genom att visa på de begränsade möjligheter sargade arbetsförmedlare har att leverera i en prekär situation där det handlar om att överleva. 

Offer i politiskt spel

Där ligger inte lösningen i att byta ut en generaldirektör, som i likhet med Ann-Marie Begler, med stor sannolikhet offrades i ett politiskt spel. Detta då Sjöberg valde att fatta svåra och hos politikerna impopulära beslut, som inte rimmar med partiernas vilja att värna landsbygden. Både C och L ville se Sjöbergs avgång och försöka slippa undan ansvar. 

LÄS MER: Arbetsförmedlingen får inte bli ett marknadsexperiment

Nej, Arbetsförmedlingens resultat kan inte skyllas på bristande ledarskap. Det stavas bristande resurser. Nu vill Sabuni att arbetssökande ska pumpas in i insatser utan bedömning, vilket AF sannolikt skulle beskyllas för, om insatserna skulle visa sig gå till fel personer. 

LÄS MER: Upplagt för kaos med nya Arbetsförmedlingen

Det vore på sin plats att Sabuni slutar upp med sina opportunistiska uttalanden som visar på partiledarens brist på såväl tolerans, ödmjukhet som sympati gentemot slutkörda medarbetare. Både allmänheten och många arbetsgivare och utsatta arbetssökande har under det här halvåret som gått visat på förståelse och sympati gentemot oss arbetsförmedlare. Men det är något Nyamko Sabuni uppenbart saknar. 

 

Av Johan Berg

Arbetsförmedlare och debattörexpressen

Related posts

lämna en kommentar