Antibiotika är väldigt bra men inte på grillen


DEBATT. Även om semestern kanske går mot sitt slut är det lång tid kvar på den härliga grillsäsongen. För dig som grillar kött är grillmiddagen också en möjlighet att göra ett aktivt val som gynnar både folkhälsan, klimatet, landsbygden och djurhållningen. 

Vi börjar med folkhälsan. På grund av överanvändning av antibiotika ökar antalet resistenta bakterier, vilket gör att antibiotikan inte funkar längre. Det här dödar 33 000 människor varje år – bara i Europa. Vi måste därför använda antibiotika mer hållbart och vi måste forska fram nya preparat. Annars hjälper snart inte antibiotikan när våra barn får lunginflammation. 

Gör din medicinska insats

Är du inte läkemedelsforskare, då kan du i stället göra en insats vid grillen. Djuren från svenska gårdar får nämligen väldigt lite antibiotika jämfört med hur det ser ut i nästan alla andra länder. Svenska bönder är ett föredöme. Medan andra länder pumpar friska djur fulla med antibiotika i förebyggande syfte är svenska bönder väldigt restriktiva med antibiotikaanvändning. 

De svenska bönderna måste konkurrera mot utländska bönder som inte har alls samma krav och därmed kan hålla lägre priser.

Centerpartiet är det enda partiet som på allvar tar kampen för mindre antibiotika. Vi vill förbättra djurhållningen i hela EU, så att djuren blir friskare och behöver mindre antibiotika, vi vill skapa ett gemensamt EU-register för all antibiotikaanvändning och vi vill göra det möjligt att vid offentlig upphandling av mat ställa krav på hållbar antibiotikaanvändning i produktionen.

Sverige har höga miljökrav

Svenskt kött på grillen är inte bara en fråga om folkhälsan. Att lägga en svensk biff på gallret innebär också en insats för miljön och klimatet. Dels för att köttet behöver färdas kortare. Närproducerad mat ger ett lägre klimatavtryck än kött som har färdats genom hela Europa eller ännu längre. 

Men också för att miljökraven i svensk köttproduktion är väldigt höga. De svenska bönderna håller absolut världsklass när det gäller klimat- och miljöpåverkan. Samma sak med djurhållningen. De svenska lagkraven på djurens välfärd är väldigt höga jämfört med andra länder. 

LÄS MER: WWF: ”Halloumi kan vara sämre än kött”

I andra länder i Europa ser det tyvärr helt annorlunda ut. Där är utsläppen alldeles för höga, djur far illa och antibiotikaanvändningen skenar. Därför måste vi ha striktare regler i resten av Europa. Det handlar om att maten i hela EU ska bli sundare och säkrare, att antibiotikaanvändningen ska sjunka, att köttproduktionens klimatpåverkan ska minska och att djuren ska må bättre. Centerpartiet vill ha en gemensam djurskyddslag i hela EU.

Snedvriden konkurrens

Dessutom är detta en fråga om att hålla svensk landsbygd levande. Många svenska bönder har det väldigt tufft, inte minst för att konkurrenssituationen är snedvriden och orättvis. De svenska bönderna har stora kostnader för att kunna följa de svenska lagkraven, samtidigt som de måste konkurrera mot utländska bönder som inte har alls samma krav och därmed kan hålla lägre priser.

LÄS MER: Antibiotikareglerna skärps för djur i EU

Centerpartiet har redan fått igenom en hel del lagstiftning som skärper kraven för antibiotikaanvändning, både när det gäller att ge antibiotika till friska djur och antibiotikaanvändning i djurfoder. Dessutom har vi lyckats förbjuda import av kött från icke EU-länder som inte håller samma höga standard inom djurhållningssektorn, vilket även är bra för klimatet.

LÄS MER: Köttfria trenden hotar mångfalden i min mark

Men det finns mycket kvar att göra. Och alla kan göra en insats. Om du grillar kött i sommar – välj svenskt. Det gynnar både klimatet, hälsan, djuren och landsbygden. Smaklig måltid!

 

Av Fredrick Federley 

EU-parlamentariker (C)expressen

Related posts

lämna en kommentar