DEBATT. Sluta mata våra djur med ert äckliga skräp


DEBATT.
Det allra säkraste sommartecknet är även det som ger oss mest glädje och sommarkänsla. När hagarna fylls med djur och landskapet lever upp. Det betyder att årets bästa period ligger framför våra fötter men det är också en period som är väldigt arbetsintensiv för oss som är lantbrukare.

I Sverige som ligger så långt norrut på jordklotet har vi länge varit beroende av det som naturen kan ge oss. Otaliga ytor med gräsmark som inte kan ge annat än just gräs. Det passerar sedan genom kon som ger oss mejeriprodukter och kött. Livsmedel som är näringstäta och som samtidigt håller uppe den viktiga biologiska mångfalden. 

Varje strå är viktigt

Gräset som ska bli foder till djuren i vinter skördas nu runtom i landet, och förhoppningsvis kan vi skörda en gång till i sommar. Alla minns vi nog hur torr förra sommaren var och att följden blev panikartad brist på foder. I år hoppas vi på bättre skördar för att kunna bygga buffert, varje strå räknas. 

På våra åkrar odlar vi foder till djuren och grödor som ska bli mat till dig och dina barn. Åkrarna kan ligga mitt i skogen, på slätten eller bredvid en väg. Dessvärre spelar det inte så stor roll var åkern ligger, vi hittar nästan alltid skräp på våra fält.  

En påse från Mc Donalds, en läskburk, en gammal bajsblöja och ett par tusen cigarettfimpar. Listan på vad man hittar i dikeskanter och på våra matproducerande åkrar är skrämmande.

Om vi fick en krona för varje skräp vi har plockat på våra fält vore vi rika i dag. Höjden av lättja och arrogans kan bevittnas längs med våra motorvägar, en påse från Mc Donalds, en läskburk, en gammal bajsblöja och ett par tusen cigarettfimpar. Och för att inte tala om alla otaliga engångsmuggar som vi hittar. Listan på vad man hittar i dikeskanter och på våra matproducerande åkrar är skrämmande. 

Aluminium som dödar 

Konsekvenserna av allt skräp som hamnar i naturen och på våra fält ser olika ut. Eftersom vi vet att det brukar ligga skräp på fälten, försöker vi gå över dem innan vi skördar, om vi hinner. 

Det värsta är de aluminiumburkar som man inte hittar. En burk som ligger på fältet när det är dags för grässkörd, hackas upp och blandas runt i fodret. Det betyder att mina djur sedan får i sig vassa bitar av aluminium, något som kan leda till en otroligt smärtsam och panikartad död för djuren.

Det handlar också om plaster, som sakteliga bryts ned till mikroplaster som förorenar vår natur. Sannolikt hamnar de förr eller senare även i maten som du eller dina barn ska äta eller vattnet du ska dricka. Faktum är att 80 procent av plasten vi finner i havet kommer från land, så nedskräpning i naturen är ett problem för hela vårt ekosystem. 

Prova återvinningen i stället

Vi bor i Sverige, ett land som har otroligt avancerad sophantering och återvinning. Men ändå klarar vi inte av att låta bli att använda bilfönstret som sophink. På grund av din lättja och arrogans, kommer vi i LRF Ungdomen behöva ta en paus i matproduktionen för att städa upp efter dig. 

Vecka 28-35 kommer vi att plocka skräp längs med vägarna och sätta upp skyltar för att påminna er om att varken natur eller åkrar är skräpytor.

Så snälla, mata inte våra djur eller naturen med ditt skräp, håll Sverige rent!

 

Av Emilia Astrenius Widerström 

Ordförande, LRF Ungdom

Marit Bohlin

LRF Ungdomexpressen

Related posts

lämna en kommentar